Σε συζήτηση για την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας ο Χρυσοχοΐδης

281
Άσυλο θα λαμβάνουν μόνο όσοι πληρούν τα νέα κριτήρια

Την εφαρμογή της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και την κατάσταση στην Ελλάδα, θα αξιολογήσουν αύριο, Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής θα συζητήσουν με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και στη συνέχεια θα μιλήσουν για τα «αποτελέσματα της Δήλωσης» αλλά και για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Υπηρεσίας για τη Στήριξη του Δικαιώματος Ασύλου και των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Κατά την αυριανή συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη Διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες προς στην Τουρκία, η οποία συστάθηκε το 2015 «για να βοηθήσει τις αρχές της Τουρκίας που συνδράμουν πρόσφυγες στο έδαφός της.

Η Διευκόλυνση διαχειρίζεται πόρους ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί μέχρι το 2025».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από τα 5,6 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων παγκοσμίως, η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,7 εκατομμύρια.