Σε θέση μάχης οι «φυλές» του ΚΙΝΑΛ (ονόματα)

449
Σε θέση μάχης οι «φυλές» του ΚΙΝΑΛ

Μπορεί να βρίσκονται όλοι κάτω από την «ομπρέλα», ωστόσο, οι διαφορετικές αποχρώσεις στις «φυλές» του Κινήματος Αλλαγής είναι ευκρινείς.

Και τούτο, καθώς τα σχήματα και τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΚΙΝΑΛ απαρτίζονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

To «Καρφί» αποκωδικοποιώντας τις «φυλές» που συνυπάρχουν στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής βρίσκει τις εξής:

Καταρχήν το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί αναμφίβολα τον βασικό εταίρο και πυλώνα του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τον ιστορικό «κορμό της Κεντροαριστεράς», μπορεί σαν κόμμα να είναι ενιαίο, ωστόσο, στο εσωτερικό του ενυπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις.

Οι δύο κυρίαρχες τάσεις που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι:

Το λεγόμενο «προεδρικό μπλοκ», που κατέχει την πλειοψηφία σε όλα τα κομματικά όργανα και ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μάλιστα, η επιρροή του αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Στην οµάδα του «προεδρικού μπλοκ» εντάσσονται όλα σχεδόν τα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις – «κλειδιά» στο κόμμα, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου Νίκος Βοσδογάνης και Φίλιππος Φιλιππακόπουλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, οι νεοδιοριζόμενοι σε κρίσιμα πόστα Χρήστος Ασπιώτης, Δημήτρης Μάτζιος και Απόστολος Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος Κινητοποιήσεων Σωτήρης Μάνεσης, οι περισσότεροι Γραμματείς των Τομέων Πολιτικής του κόμματος, ενώ σε απόλυτη ταύτιση με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται πολλά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, όπως η Τόνια Αντωνίου, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, η Έφη Χαλάτση, η Συλβάνα Ράπτη, η Κατερίνα Μπατζελή, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Μανώλης Όθωνας, ο οποίος κατέχει παράλληλα και τη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά.

Την ίδια στιγµή, ισχυρά ερείσματα στο κόμμα διαθέτει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ως πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συγκρότησε πολλούς «πυρήνες» στελεχών σε περιοχές της Ελλάδας, ενώ στο πρόσφατο συνέδριο κατάφερε να διευρύνει την επιρροή του, αφού η ομάδα που στηρίζει τον 40χρονο ευρωβουλευτή εξέλεξε περισσότερα από 100 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, τα οποία είναι περίπου της ίδιας ηλικίας.

Στον πρώτο στενό πυρήνα συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη εντάσσονται, µεταξύ άλλων, ο εξ απορρήτων συνεργάτης του και μέλος του ΕΓ του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στον στενό πυρήνα Σωτήρης Ζαρπαλάς, Νίκος Μήλης, Νανά Βρυώνη, Μάρα Κουκουδάκη, Γιώργος Καραμπιζιώτης, Έλενα Αναστασίου, Κώστας Βαρδαβάς κ.α.

Στο πασοκικό τοπίο λειτουργεί και το βενιζελικό μπλοκ. Αποτελείται από στελέχη που βρίσκονται κοντά και στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο, η εν λόγω ομάδα σε τίποτα δεν θυμίζει την κραταιά ηγεμονία που διέθετε επί ημερών ηγεμονίας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Συγκροτημένη συνιστώσα που διεκδικεί ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα του ΚΙΝΑΛ είναι και το ΚΙΔΗΣΟ, το κόμμα που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ.

Μετά το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού έχει κάνει ένα βήμα πίσω και έχει υποστείλει την κομματική του σημαία, όπως και οι υπόλοιπες συνιστώσες, προκειμένου όλοι να υπόκεινται και να βρίσκονται υπό μια ενιαία κεντρική γραμμή, όπως αυτή χαράζεται από τα κομματικά όργανα.

Το ΚΙΔΗΣΟ εκπροσωπείται σε όλα τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Χάρη Καστανίδη.

Στη στενή οµάδα του πρώην πρωθυπουργού εντάσσονται, µεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γιώργος Πεταλωτής, η Αφροδίτη Παπαθανάση κ.α.

Την αυτονομία του εντός του ΚΙΝΑΛ διατηρεί και ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έχει συγκροτήσει εδώ και καιρό το Δίκτυο «Ανανέωση».

Τα πρόσωπα που αποτελούν το στενό πυρήνα των συνεργατών του είναι ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Οδυσσέας Κορακίδης, ο νέος Γραμματέας Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης, καθώς και μέλη της ΚΠΕ, όπως οι: Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, Βασίλης Κίτσιος, Γιώργος Τσούμας, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος κ.α.

Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», κάτω από την ομπρέλα της οποίας συνενώθηκαν διάφορες ομάδες πολιτών. Επικεφαλής της «Κίνησης» είναι το μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Χάλαρης, ενώ στον στενό πυρήνα ανήκουν οι Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Σωτήρης Κατσέλος και Νίκος Διακουλάκης.

Η ΕΔΕΜ αποτελεί μια ακόμα συνιστώσα του Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται για ένα κόμμα προοδευτικών νέων ανθρώπων, επιστημόνων και επαγγελματιών. Πρόεδρος της είναι ο Απόστολος Πόντας, ενώ άμεσοι συνεργάτες του είναι ο Νίκος Ιωσήφ, η Γωγώ Καζά και η υποψήφια βουλευτής στον Νότιο Τομέα Μαρία Μισέντου.

Το δικό της χώρο διεκδικεί και η Ανανεωτική Αριστερά. Συγκροτείται από πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησαν με την αποχώρηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και παρέμειναν στον ΚΙΝΑΛ, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Δημήτρης Στάμου, ο Γιάννης Δαρσινός, η Έφη Παγκάλου κ.ά

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου