Σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και της εποχική γρίπης

55
Το 80% των πολιτών πληρώνουν από την τσέπη τους για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας

Χαμηλή είναι η κυκλοφορία της γρίπης στη χώρα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο απολογισμός παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα της προ-περασμένης εβδομάδας, δηλαδή της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, οπότε είχε καταγραφεί ένα κρούσμα σοβαρής μορφής της γρίπης.

Αφορούσε 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως, τονίζουν όμως ότι υπάρχει σημαντικό χρονικό περιθώριο, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του κύματος της εποχικής γρίπης, δηλαδή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Πιο χαμηλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε νέα κρούσματα, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.

Παράλληλα, παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία 7 ασθενείς, με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου – οι 4 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 3 σε κλινικές.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 225 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 139 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 86 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Αναφορικά με τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 30 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.