Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ανταρκτική

330

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι αρχές της Χιλής, ύστερα από έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ανοιχτά της χώρας στα νησιά Νότια Σέτλαντ.

Ο σεισμός σημειώθηκε χθες βράδυ σε θαλάσσια περιοχή στην Ανταρκτική, κοντά στη στρατιωτική βάση Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα.

Oι αρχές της Χιλής ήραν, ωστόσο, -μερικές ώρες αφού την εξέδωσαν- την προειδοποίηση για την απειλή να χτυπήσει τσουνάμι.

Διαβεβαίωσαν επίσης πως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές ως τώρα, ενώ ζήτησαν συγγνώμη για το μήνυμα το οποίο εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών και τους καλούσε να απομακρυνθούν αμέσως από τις ακτές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:36 (τοπική ώρα· 01:36 ώρα Ελλάδας) στη θάλασσα, περίπου 210 χιλιόμετρα ανατολικά από τη βάση αυτή, σε σχετικά μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ONEMI (εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων), η οποία αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ισχύ της δόνησης, από τους 7 στους 7,1 βαθμούς.

Εξαιτίας του σεισμού, 80 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη Βάση Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα, όπως και συνολικά 81 στελέχη του προσωπικού σε άλλες τρεις στρατιωτικές βάσεις (Ο’ Χίγκινς, Φίλντες, Πρατ).

Απομακρύνθηκαν επίσης τα στελέχη του προσωπικού που βρίσκονταν σε πέντε βάσεις άλλων κρατών, ανέφερε η ONEMI, χωρίς να διευκρινίσει ποιων.