Σεισμός στην Αλβανία: 3.000 οι άστεγοι - Πάνω από 11.000 κτίρια κατεστραμμένα

204
Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ στην Αλβανία μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες, αστέγους και μεγάλες καταστροφές. Στη γειτονική χώρα σημειώθηκε νέος σεισμός, οποίος είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η σεισμική δόνηση έχει μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων και 24 χλμ βόρεια του Δυρραχίου. Ο σεισμός που προκλήθηκε στις 16:45 (ώρα Ελλάδας) φαίνεται πως είναι μετασεισμός.

Σοκάρει ο απολογισμός των καταστροφών από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Ροβένα Βόντα, συνολικά καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές πάνω από 11.000 κτίρια (πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, σχολεία και μαγαζιά).

Ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 3000 και οι νεκροί τους 52.

Αναλυτικότερα, κατέρρευσαν 1.183 κατοικίες, 5.497 οικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ για επισκευή είναι 3.520 κατοικίες.

Σε 558 πολυκατοικίες έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και σε 335 πολυκατοικίες λιγότερο σοβαρές, σε βαθμό ωστόσο που χρήζουν άμεσης επισκευής. 

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, 146 έχουν υποστεί ζημιές, ενώ στον τομέα των δημοσίων υποδομών έχουν υποστεί ζημιές 28 σχολεία, δύο κέντρα υγείας και 15 υποσταθμοί ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με το Associated Press oι περιφέρειες των Τιράνων, του Δυρραχίου και της Λέζιας αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα από τον Εγκέλαδο. Ο ισχυρός σεισμός έχει προκαλέσει όμως μεγάλες υλικές ζημιές και σε άλλες περιοχές όπως το Φιέρι.  

Ο στρατός έχει ξεκινήσει με ελεγχόμενες εκρήξεις την καταστροφή των επικίνδυνων κτιρίων.

Οι άστεγοι στεγάζονται σε δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, σκηνές και σε σπίτια συγγενών, ενώ το Κόσοβο έχει παράσχει καταφύγιο σε άλλους.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εξήγγειλε τη συγκρότηση τουλάχιστον τριών νέων κωμοπόλεων με πέντε χιλιάδες διαμερίσματα σε πρώτη φάση και 10 χιλιάδες σε δεύτερη, στις οποίες προβλέπεται να στεγαστούν περισσότερα από τριάντα χιλιάδες άτομα.