Ανασχηματισμός - Οι σκέψεις στο Μαξίμου για «διορθωτικές» κινήσεις

580
O Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ενημέρωσε τους υπουργούς του, ότι θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το έργο τους θα καταγράφεται από το νέο πληροφοριακό σύστημα, υπό τον τίτλο «Μαζί». Η συγκεκριμένη ιδέα αρέσει πολύ στο Μαξίμου και έτσι αποφασίστηκε να γίνει το ίδιο και για τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θέλει να καταγράφεται στο ειδικό τερματικό που βρίσκεται στο γραφείο του, όσο και σε αυτό του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνουν οι εκπρόσωποι του κόμματός του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει υπουργικό συμβούλιο και ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένονται να γίνουν συζητήσεις για τις επόμενες «διορθωτικές» κινήσεις.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν συζητήσεις για ανανέωση προσώπων ή δομικού τύπου αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα εκλογικά σενάρια μπορεί να εγκαταλείπονται ακόμη και από ένθερμους υποστηρικτές τους, όμως παραμένουν τα σενάρια περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού, ακόμη και εντός του καλοκαιριού (πιθανώς και τον Ιούνιο).

Η υπόθεση με τα προγράμματα voucher επανέφερε τις σχετικές συζητήσεις για πιθανό ανασχηματισμό.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση της συγκεκριμένης δράσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία ο ίδιος και άλλα στελέχη υποστήριζαν αποτελεί ουσιαστικά και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.

Ότι δεν είναι ανεκτές οι σκιές, αναλάβετε ευθύνες στα λάθη. Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τις αναφορές του πρωθυπουργού στη "λογοδοσία" και στο χρέος της εξουσίας "να εγκαταλείπει στο απυρόβλητο της ανάγκης".

Φράσεις που έχουν αφήσει ανοιχτά όλα ενδεχόμενα για πρωτοβουλίες, που έτσι κι αλλιώς δεν προαναγγέλλονται ποτέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην εξίσωση, μπορεί να προστεθεί η βεβαιότητα ότι το Μαξίμου θα θελήσει να ρίξει το βάρος της προσπάθειας εξόδου από την πανδημία, με το μικρότερο δυνατό κόστος σε καίριους τομείς για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, παράλληλα με τη δημόσια υγεία, ακόμη και στο επικοινωνιακό σκέλος.

Εξού και τα παραγωγικά υπουργεία αλλά και ο Τουρισμός και η Ναυτιλία αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, με πολλούς να στοιχηματίζουν παρασκηνιακά σε πρωθυπουργικές κινήσεις ενίσχυσής τους είτε με επιπλέον χαρτοφυλάκιο είτε με νέα πρόσωπα, προκειμένου να δυναμώσει το μήνυμα της ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», κάποιοι βλέπουν αναβάθμιση του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, για τον οποίοι πράγματι ο σχεδιασμό του Μαξίμου είναι να διατηρηθεί στον κυβερνητικό μηχανισμό. Και αυτό γιατί πέραν της υγειονομικής κρίσης, έρχεται και η αντιπυρική περίοδος.

Άλλοι στοιχηματίζουν για την υπουργοποίηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, αν και ο ίδιος έχει διαψεύσει "πολιτικές προεκτάσεις" στην απόφαση του Πρωθυπουργού να οριστεί εκπρόσωπος της χώρας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν κάτι έχει κάνει σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο η διεύρυνση του κύκλου των συνομιλητών του όσο και η διάθεση για διορθωτικές κινήσεις ανά πάσα στιγμή, όπως έκανε με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής "χωρίζοντας" το δίδυμο Γιάννη Βρούτση-Νότη Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, σε "γαλάζιους" κύκλους συζητείται η εμπιστοσύνη του Μαξίμου στις διαχειριστικές ικανότητες ενός μοντέλου "Χαρδαλιά-Τσιόδρα" που δείχνουν και δημοσκοπικά ευρεία αποδοχή από την κοινωνία, θεωρώντας έτσι πιθανές τις αποφάσεις για ανάδειξη προσώπων και πέραν των πολιτικών δυνάμεων σε άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου.