«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι εναντίον όλων λίγο πριν τις κάλπες

37
«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ

Μαίνεται ο εσωκομματικός «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μία μετά την άλλη ξεσπούν στην Κουμουνδούρου οι κόντρες μεταξύ στελεχών του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι πλέον είναι εναντίον όλων.

Μπορεί πριν από ένα μήνα ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωνε ότι «Έχουμε την πιο σκληροτράχηλη Κοινοβουλευτική Ομάδα», όμως οι συγκρούσεις είναι συνεχείς στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο καιρό πριν από τις Ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη μέση μιας κατάστασης που αδυνατεί να διαχειριστεί. Οι όποιες νουθεσίες προς βουλευτές και στελέχη έχουν αποτέλεσμα μόνο για ελάχιστες ώρες ή το πολύ μία με δύο ημέρες και τα «μαχαίρια» ξαναβγαίνουν.

Η «πλατιά απεύθυνση» και ο φόβος μιας συντριπτικής ήττας τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις επικείμενες εθνικές εκλογές έχει «απασφαλίσει στελέχη».

Βουλευτές βάλουν κατά του Νίκου Παππά με αιχμές για τη σχέση με τον Μανώλη Πετσίτη. Ειδικά μετά τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη που έθεσε θέμα διαφάνειας και απαντήσεων, τη σκυτάλη πήραν και άλλοι με τελευταίο τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλιστα αρθρογράφησε στα "ΝΕΑ" για τα οποία δύο μόλις ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρά την προσπάθεια να ανασκευάσει πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος "άδειασε" τον Νίκο Παππά, όταν κατά την ενημέρωση των συντακτών απάντησε πως δεν γνωρίζει τις σχέσεις του με τον Κύπριο δικηγόρο, Αρτέμη Αρτεμίου.

Αυτό που όμως έχει προκαλέσει μείζονος σημασίας θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και η συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός βάλλεται από παντού με το σύνολο των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών να επιτίθενται και να χαρακτηρίζουν το λιγότερο άστοχη την ενέργειά του και κυρίως την ανάρτηση φωτογραφιών στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η σημερινή δήλωση του Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Παναγιώτη Κουρουμπλής «είναι μαζί μας» δείχνει ότι το θέμα ξεφεύγει από τις κόντρες μεταξύ συνυποψηφίων και αγγίζει την ίδια την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα που αφορά στην «πλατιά απεύθυνση» προς το κέντρο.

Η προσέλκυση παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τον Στέφανο Τζουμάκα μέχρι τους Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα και που έχουν υπουργοποιηθεί αλλά και του Γιάννη Ραγκούση δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από στελέχη που κινούνται γύρω ή εντός της κίνησης των 53+.

Οι αντιδράσεις δεν είναι σημερινές. Είναι τα ίδια στελέχη που δεν έχουν δει με καλό μάτι την «πασοκοποίηση» μεγάλου τμήματος του κόμματός τους. Και ο Παναγιώτη  Κουρουμπλής θεωρείται ως ένας εκφραστής του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εκρηκτική. «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» είναι η έκφραση που ακούγεται προκειμένου να αποδοθεί η πραγματική εικόνα που ακουμπά και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μια ενδεχόμενη μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές θα μεγεθύνει τις ρωγμές, λένε ήδη στην Κουμουνδούρου και παραπέμπουν στα όσα έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 13 Μαρτίου.

Τις κόντρες βουλευτών, όπως αυτή της Αννέτα Καββαδία με την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ή ακόμη περισσότερο αυτή του Παύλου Πολάκη με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και του Σταύρου Κοντονή με τον αντικαταστάτη του Μιχάλη Καλογήρου.