Σφίγγει η θηλιά για Μαξίμου: Όλα στον αέρα για τα προαπαιτούμενα

21
Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με λιτότητα, εποπτεία και ανεπαρκή ανάπτυξη

Όλα στον αέρα βρίσκονται για τα προαπαιτούμενα, το χρέος και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Όσο περνάει ο καιρός η θηλιά σφίγγει περισσότερο για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μονοψήφιος παραμένει, εδώ και μήνες, ο αριθμός των προαπαιτούμενων που έχουν γίνει (από τα 88 συνολικά), με βάση τη "λίστα" που επικαιροποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη Δευτέρα 14 Μαΐου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής της Τρόικα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του Euroworking Group (EWG) για το ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια ημέρα τα τεχνικά κλιμάκια καταφτάνουν στην Αθήνα (για να ακολουθήσουν οι επικεφαλής έχοντας λάβει "εντολή" από το Euroworking Group), ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, στον απόηχο των αποτελεσμάτων για τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

Στην εβδομάδα αυτή που απομένει πριν το επόμενο "μεγάλο κρας τεστ", θα επιχειρηθεί συντονισμός όλων των πλευρών, αφού πλέον εκτιμάται ότι καθίσταται δύσκολο το πλέγμα χρονικών οροσήμων που έχει τεθεί.

Μόνο για την συμφωνία αναφορικά με τα προαπαιτούμενα πρέπει να βρεθεί λύση σε τρία διαφορετικά πεδία: συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα, ολοκλήρωση της "αξιολόγησης" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (με τις πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου να είναι μοιρασμένες προς το παρόν), αλλά και διαμόρφωση της μεταμνημονιακής εποπτείας (σ.σ. που θα εξαρτηθεί και από το πόσα προαπαιτούμενα θα μείνουν ως εκκρεμότητες για την μετά μνημονίου εποχή).

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση μέσα στο Μάιο, δηλαδή να καταλήξουν η κυβέρνηση και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συμφωνία επί της αρχής (Staff Level Agreement - SLA) αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα και τον τρόπο υλοποίησης τους.

Η πρώτη αυτή συμφωνία δεν αποκλείεται πλέον να καταστεί εφικτή όχι έως τη σύνοδο του Eurogroup της 24ης Μαΐου (που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), αλλά αργότερα. Για να καταστεί εφικτή η SLA θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν στο σκέλος της εκπλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης.

Ακόμα, θα πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμοστική καταιγίδα προκειμένου να μπορεί να υπάρξει (εφόσον βεβαίως βρεθεί λύση στα πολιτικά μέτωπα του ΔΝΤ και του χρέους) η συνολική πολιτική συμφωνία στη σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου (ή εναλλακτικά στην σύνοδο της 12ης Ιουλίου).

Μέσα στον Ιούνιο πρέπει να κλείσει το θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών και των παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, μαζί με την συμφωνία για τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, αλλά και τη μεγάλη "μάχη" για το αφορολόγητο που θα έχει ως "διαιτητή" το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων υπάρχουν παρεμβάσεις –που θα έχουν σίγουρα "ουρές" και στη μεταμνημονιακή εποχή – σε δημόσιο, δικαιοσύνη, Κτηματολόγιο, ιδιωτικοποιήσεις και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Μία σειρά από "πράξεις" στα παραπάνω πεδία καθώς και κρίσιμα μέτωπα στην αγορά ενέργειας, την υγεία, τον εξωδικαστικό και τον Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και όχι μόνο ζητείται να γίνουν πράξη τώρα.

Όσον αφορά στο μεταμνημονιακό ελληνικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι "ενστάσεις" της Τρόικα περί ασάφειας έχουν περιοριστεί γιατί θεωρείται ότι μπορεί να ανατραπεί από μια αλλαγή κυβέρνησης και έτσι σχεδιάζεται ένα άλλο "θεσμικό" πλέγμα παρακολούθησης που μένει να αποφασισθεί.