Σημάδια σχετικής ανθεκτικότητας δείχνει η ελληνική οικονομία-Προβληματισμός και εγρήγορση στο οικονομικό επιτελείο

143
Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με το Οικονομικό Επιτελείο

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της πανδημίας έφερε στο οικονομικό επιτελείο η δημοσίευση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ύφεση έφθασε στο πρώτο τρίμηνο το 0,9%.

Βέβαια, στην Κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περίοδος αυτή περιλαμβάνει τις πρώτες μέρες της πανδημίας, ενώ ανεξάρτητα από τους δείκτες το επόμενο εξάμηνο θα είναι γεμάτο από αναταράξεις και μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (-3,2), καταδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δύο βασικά σημεία: Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που πέτυχε από το ξεκίνημα της νέας διακυβέρνησης.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ δίνουν έμφαση σε άλλα ποιοτικά στοιχεία, ότι δηλαδή συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο.

Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρά τα συγκεκριμένα σημάδια ανθεκτικότητας, η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη για την πραγματική οικονομία και αυτό συνιστά το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να περάσει δηλαδή «τα στενά της ύφεσης» με τις λιγότερο δυνατές αναταράξεις.