Σημαντικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές

144
Σημαντικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα Πανεπιστήμια. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μετέφερε στα μέλη του νέου Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Τετάρτης την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας να βάλει τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές στα Πανεπιστήμια.

Η Kυβέρνηση Σαμαρά είχε καταργήσει το καθεστώς των «αιώνιων» φοιτητών αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αναιρέσει την διάταξη διαγραφής φοιτητών.

Πριν μία εβδομάδα, μιλώντας στο στο «Πρακτορείο FM», η Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει κατάργηση των αιώνιων φοιτητών και ότι θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Η Νίκη Κεραμέως έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της για την Παιδεία, τονίζοντας ότι «από τον Σεπτέμβριο ξεκινά δημόσιος διάλογος για όλα τα μεγάλα ζητήματα της παιδείας, όπως απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, η έξοδος των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό , η αυτονομία των Πανεπιστημίων, η δημιουργία spin off, η διαχείριση των πατεντών που δημιουργούν οι επιστήμονες, η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και βέβαια η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.

Ακόμα, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τι ζήτησαν οι Πρυτάνεις

Παράλληλα, από την πλευρά του το Προεδρείο των Πρυτάνεων ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου για εννιά σημαντικά θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων:

1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018

2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών

3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται

4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας

5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών

6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών

7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της

8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα

9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τέλος στην αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα σχολεία

Από εκεί και πέρα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα βάζει μπλόκο στην αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στα σχολεία, κάνοντας αποδεκτές τις αιτήσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ένωσης Αθέων.

Μάλιστα, η απόφαση αφορά τα σχολεία, τους τίτλους σπουδών, τα πιστοποιητικά σπουδών, καθώς και το πληροφοριακό σύστημα «myschool».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλεί, παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί άμεσα με τη σχετική απόφαση, με την οποία θεωρείται αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας:

Στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

Στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool» και στην δήλωση του μαθητή  ή του γονέα ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.

Ως εκ τούτου, καλεί το υπουργείο Παιδείας να:

απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,

µεριμνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και

στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και να

εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης».