Σημαντικές επισκέψεις Μητσοτάκη σε Κύπρο και Ισραήλ - Τι θα συζητήσει με Νετανιάχου και Αναστασιάδη

329
Δύο σημαντικές επισκέψεις θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί τη Δευτέρα σε Κύπρο και Ισραήλ.

Δύο σημαντικές επισκέψεις θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί τη Δευτέρα σε Κύπρο και Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, διπλωματικές πηγές επισήμαιναν την Τετάρτη ότι η τρίτη εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βρετανία, είναι σαφώς υπέρ του πλαισίου που τίθεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδιας, στο Λονδίνο ο Βρετανός ομόλογός του, Ντόμινικ Ράαμπ, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική πλευρά έδειξε επίσης ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά και την Τουρκία.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ επισήμανε ότι οι σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία είναι στενές, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα.

Έπειτα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου με αντικείμενο συζήτησης θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο επαφές των δύο ηγετών αναμένεται να συμπεριλάβουν όχι μόνο τις στρατηγικές συμφωνίες που ήδη έχουν υπογραφεί (ΕΛΒΟ, Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Καλαμάτας), αλλά και μελλοντικές συνεργασίες.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ θα συζητήσουν για τον τομέα του τουρισμού, ιδιαιτέρως ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου και με δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του κράτους του Ισραήλ θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε.