Σημαντική ανακάλυψη από 77χρονο ερασιτέχνη αστρονόμο

407
Σπουδαία ανακάλυψη από 77χρονο ερασιτέχνη αστρονόμο

Στην ανακάλυψη ενός σπάνιου γαλαξία με δύο πυρήνες βοήθησε ένας 77χρονος ερασιτέχνης αστρονόμος.

Ο Άλεν Λόρενς, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, ξεκίνησε να κάνει μαθήματα αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον το 2011.

Το 2013 ξεκίνησε να μελετά ένα σύστημα στο οποίο αλληλεπιδρούν δύο γαλαξίες; ο μεγαλύτερος με το όνομα NGC 4490 και ο μικρότερος με το όνομα NGC 4485.

Το σύστημα αυτό εντοπίζεται περίπου 30 έτη φωτός μακριά από τη γη και έχει μέγεθος το οποίο φτάνει στο 20% του Milky way.

Ο Λόρενς ο οποίος απέκτησε μάστερ στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 2018, χρησιμοποίησε υπέρυθρες εικόνες της Νάσα για να αποκαλύψει έναν γαλαξία με δύο πυρήνες στον NGC 4490, αναφέρει η New York Post.

Ο Άλεν Λόρενς σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα ισχυρίζεται ότι παρατήρησε για πρώτη φορά τους δύο πυρήνες πριν από εφτά χρόνια.

Το πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανέφερε πως η πιθανότερη εξήγηση για το γεγονός ότι αυτή η ανακάλυψη δεν έγινε νωρίτερα είναι πως κατά καιρούς αστρονόμοι πιθανόν να έβλεπαν μέσω τηλεσκοπίων μεμονωμένα τον ένα ή τον άλλον πυρήνα, Αλλά ποτέ δεν παρατηρήθηκαν και οι δύο πυρήνες ως τώρα.

Μια πρώτη εργασία σχετικά με την ανακάλυψη έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Astrophysical Journal. Συγγραφέας της εργασίας είναι ο Λόρενς με συνεργάτες του καθηγητές από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Περιφέρειας του Τενεσσί.

Η εργασία περιγράφει τους δυο πυρήνες ως ίδιους όσον αφορά το μέγεθος, την μάζα και την φωτεινότητα.

Η δομή των δύο πυρήνων μπορεί να εξηγήσει σύμφωνα με τους επιστήμονες το σύννεφο υδρογόνου το οποίο καλύπτει αυτόν τον γαλαξία.Επίσης οι συγγραφείς ισχυρίζονται πως η πιο ειλικρινής αντίληψη σχετικά με τις ανακαλύψεις στον NGC 4490, είναι πως ο ίδιος ο NGC 4490 αποτελεί το τελικό στάδιο συγχώνευσης καταλοίπων.