Σήμερα οι αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

114

Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και να ανακοινωθούν σήμερα σχετικά με τη περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει και θα κάνει τις εισηγήσεις της για τα επόμενα βήματα της άρσης του lockdown. Έπειτα, η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, αποφάσεις αναμένονται για τα SMS μηνύματα στο 13033, τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα γυμναστήρια. Επίσης, αποφάσεις αναμένονται να παρθούν για το click inside, το click away και το SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο.

Ακόμα, θα συζητηθεί ο τρόπος ανοίγματος του Τουρισμού από το Σάββατο 15 Μαΐου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και εστίαση

Από τους επιστήμονες θα εξεταστεί η λειτουργία της εστίασης αλλά και το ωράριο της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να εισηγείται την επέκταση του ωραρίου έως τις 12:30 το βράδυ, κάτι που θα συμπαρασύρει και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης τα οποία θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο 15 λεπτά πριν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα, η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και γύρω από την μουσική στην εστίαση η οποία προς το παρόν δεν επιτρέπεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση του συγκεκριμένου μέτρου προς το παρόν, ωστόσο οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην σημερινή συνεδρίαση.

Ακόμα, σύμφωνα με το MEGA, από το Σάββατο 29 Μαΐου αναμένεται να ακούσουμε ξανά μουσική στην εστίαση.

SMS και λιανεμπόριο

Ακόμα ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά, το προηγούμενο διάστημα τους, επιστήμονες είναι και το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και ο κλάδος ο ίδιος έχει ζητήσει, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του εμβολιασμού, να απελευθερωθεί η αγορά με μόνο περιορισμό τα τετραγωνικά ανά πελάτη και να καταργηθεί δηλαδή το click away και το click inside.

Πλέον φαίνεται πως είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ συζητείται πολύ έντονα και η πιθανή κατάργηση των SMS τόσο του 13032 για το λιανεμπόριο όσο και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

Τα γυμναστήρια

Τέλος ένας κλάδος ο οποίος έχει χτυπηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία είναι τα γυμναστήρια. Τα τελευταία 24ωρα ακούστηκαν πολλά για την πιθανή ημερομηνία αλλά και τον τρόπο επανέναρξης της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ημερομηνίες που είναι στο τραπέζι είναι δύο: 17 Μαΐου ή 24 Μαΐου με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η δεύτερη. Τώρα, όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν αυτά θα αποφασιστούν σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων, οι αθλούμενοι φαίνεται ότι θα υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Πώς θα ταξιδεύουμε

Από την ερχόμενη Παρασκευή στις 06:00 αναμένεται να απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτές, ωστόσο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μετακινήσεις στην ενδοχώρα και μετακινήσεις στα νησιά.

Όσον αφορά στις πρώτες, θα υπάρχει σύσταση προς τους πολίτες να ταξιδεύουν εφόσον έχουν διενεργήσει self test και έχει βγει αρνητικό ή εάν είναι εμβολιασμένοι. Ωστόσο, δεν θα γίνονται έλεγχοι επ’ αυτών. Σχετικά με τις μετακινήσεις στα νησιά, τώρα, ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους βεβαίωση για αρνητικό self test ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Μόνον έτσι θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο προς τη νησιωτική χώρα.