Σήμερα οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο

215
Σήμερα οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο

Σήμερα αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις και να γίνουν οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο. Όλα δείχνουν ότι κάποια καταστήματα θα ανοίξουν με click away και κάποια με click in shop.

Η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες βοηθάει στο να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο έστω με περιορισμούς.

Η Κυβέρνηση προσβλέπει σε πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασίσει για την επάνοδο του λιανεμπορίου ή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί, άλλωστε, στενά τα στοιχεία και «προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων» εξήγησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρήστος Ταραντίλης, περιγράφοντας την αλυσίδα λήψης των αποφάσεων.

«Θα τα δώσουμε (σ.σ. τα στοιχεία) στην Επιτροπή, θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί», ανέφερε ο Χρήστος Ταραντίλης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση να μην ξεφύγει και με ασφάλεια να ανοίγουμε οικονομία και παιδεία».

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρέλαβαν χθες και την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away, ενώ παράλληλα με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας.

Με αυτό τον τρόπο ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας και κατόπιν ραντεβού (διάρκειας 20 με 30 λεπτά), για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Ακόμα, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.

Κανονικά, δηλαδή όπως λειτούργησαν στη διάρκεια των γιορτών και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών.

Υπέρ της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αλλά με αυστηρά μέτρα τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αυξηθούν και τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς και τη μετάδοση. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα η Γ’ Λυκείου», ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Στον αντίποδα, «προτιμότερο είναι να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και όχι η αγορά» εκτίμησε στον «Θέμα 104,6» ο Καθηγητής Παθολογίας και κλινικής φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας. Ερωτηθείς για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, ο Αναστάσιος Σπαντιδέας τόνισε πως «είναι το επόμενο βήμα, αλλά δεν συζητάμε μεταξύ των δύο, αν πάρουμε μία απόφαση ποιο θα ανοίξει πρώτο ή ποιο θα κλείσει τελευταίο, τα σχολεία είναι αυτά που πρέπει να προηγούνται».

Ωστόσο, κατηγορηματικά αντίθετος με το άνοιγμα της αγοράς εμφανίστηκε ο Πνευμονολόγος και Διευθυντής Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο Νίκος Καπραβέλος παρομοίασε το άνοιγμα της αγοράς με «σύμμαχο του ιού» και εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Επιπρόσθετα, «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στον ΑΝΤ1, χωρίς να κάνει γνωστή τη σειρά προτίμησης που ο ίδιος προκρίνει.

Την ίδια ώρα, άνοιγμα και της εστίασης αλλά μόνο για εξωτερικούς χώρους και σε τρεις εβδομάδες πρότεινε ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα;» διερωτήθηκε ο Μανώλης Δερμιτζάκης και πρόσθεσε ότι «εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως».

Παρότι σε αυτή τη φάση οι επιστήμονες φέρονται πιο συγκαταβατικοί, η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, της μεγαλύτερης υγειονομικής περιφέρειας της χώρας, φρενάρει τον όποιο ενθουσιασμό εμφανίζοντας και χθες την μεγαλύτερη συγκέντρωση ιικού φορτίου. Χθες ανακοινώθηκαν 599 νέα κρούσματα πανελλαδικά, από τα οποία τα 277 στην Αττική.