Σιμιγδαλένιος χαλβάς

120
Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Για 16 κομμάτια

Ετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 10 λεπτά

Υλικά

- 4 φλιτζάνια νερό
- 2+½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Φλούδα από 1 λεμόνι (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 6 ολόκληρα γαρίφαλα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
- Μισό φλιτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα
- Κουκουνάρια καβουρδισμένα ή άλλοι ξηροί καρποί (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να διαλυθεί τελείως.

Προσθέτετε μετά, τη κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και τα γαρίφαλα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το σιρόπι για 5 περίπου λεπτά. Στο τέλος αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τα μπαχαρικά.

2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και το μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και μέχρι να αποκτήσει χρυσό-καφέ χρώμα.

Όσο πιο καφετί γίνει το σιμιγδάλι τόσο πιο βαρύς θα είναι ο χαλβάς. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε.

Στη συνέχεια, αδειάζετε προσεκτικά το σιμιγδάλι στο καυτό σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά και μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί πλήρως και το σιμιγδάλι να είναι αφράτο και μαλακό. Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν δεν μένει στο κουτάλι.

Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την καλύπτετε με πετσέτα κουζίνας και με το καπάκι. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 με 15 λεπτά και μεταφέρετε το χαλβά σε μεγάλη ή σε μικρότερες ατομικές φόρμες.

Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα. Στο τέλος, γαρνίρετε με καβουρδισμένα κουκουνάρια. Σερβίρετε το χαλβά ζεστό ή κρύο. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και μία εβδομάδα.