Σημίτης: Όχι άλλες "μονόπλευρες Πρέσπες" σε καίρια ζητήματα

196

Την αναγκαιότητα ευρύτερης συνεργασίας σε καίρια εθνικά ζητήματα υπογραμμίζει σε άρθρο-παρέμβασή του στα "Νέα Σαββατοκύριακο" ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Με αφορμή το παράδειγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και την αδυναμία της τότε κυβέρνηση να εντάξει την αντιπολίτευση σε μία κοινή προσπάθεια λύσης ο κ. Σημίτης τονίζει:

«Η συνεννόηση όμως θα διευκόλυνε όχι μόνο την ευρύτερη αποδοχή της λύσης, αλλά και την απρόσκοπτη ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο κρατών. Η αναζήτηση μιας κοινής στάσης, επιβάλλεται σε ορισμένα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα».

«Η αναζήτηση μιας κοινής στάσης, επιβάλλεται σε ορισμένα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα. Εντονη αντιπαράθεση θα έχει ως αποτέλεσμα την κληρονόμηση προβλημάτων που θα ταλανίζουν τη χώρα. Οχι άλλες «μονόπλευρες Πρέσπες» σε καίρια ζητήματα», αναφέρει στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί θετικές και σαφείς απαντήσεις των εταίρων της Ενωσης.

Είναι ανάγκη γι’ αυτό να διαμορφώσει ένα κλίμα ανταλλαγής απόψεων και προσπάθεια ευρύτερης αποδοχής των αναγκαίων πολιτικών».

Αναφερόμενος, τέλος, στο ρόλο της αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως «έχει και αυτή ευθύνη να συμβάλει στη λύση των καίριων προβλημάτων της χώρας. Ο ρόλος της δεν μπορεί να είναι μόνο αρνητικός.

Έντονες αντιπαραθέσεις επιδρούν αρνητικά στην προσπάθεια να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στα θέματα που προκύπτουν από τη συνεχή αλλαγή στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον».