Σημίτης:«Σημαντικό βήμα η Έκθεση Πισσαρίδη για την έξοδο από την κρίση»

171
Ο κορωνοϊός μπορεί να ανέβαλε όλες τις πολιτικές παρεμβάσεις, που προγραμμάτιζε ο Κώστας Σημίτης,

«Σημαντικό βήμα» για την ελληνική οικονομία και την έξοδο από την κρίση χαρακτήρισε το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη ο Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», σημειώνει πως η Έκθεση Πισσαρίδη, «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας συστηματικής προσπάθειας της χώρας».

Ο Κώστας Σημίτης επισημαίνει ότι το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη, δίνει την πληρέστερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, των προβλημάτων της και των προσπαθειών που θα πρέπει να καταβληθούν για ν αποκτήσει η Ελλάδα την αναπτυξιακή δυναμική για την υπέρβαση των προβλημάτων της και να επιτύχει την ομαλή εξέλιξή της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει «το σχέδιο Πισσαρίδη ακολουθεί και εκφράζει τις γενικότερα αποδεκτές και ευρύτερα εφαρμοζόμενες στις χώρες της Ένωσης αρχές οικονομικής πολιτικής. Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε φέτος το καλοκαίρι θεωρήθηκε ότι η Έκθεση «είναι εκτός τόπου και χρόνου» διότι διαπνέεται από «νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες.

Όμως, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδεδεμένη οικονομικά και πολιτικά με τις χώρες της Ένωσης που εφαρμόζουν την οικονομία της αγοράς δεν έχει το περιθώριο να εφαρμόσει ένα δικό της οικονομικό πρότυπο που θα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κυριαρχία του κράτους. Πρέπει να αναπτυχθεί στις συνθήκες του χώρου στον οποίο ανήκει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Άλλωστε και ιστορικά συνδέεται με τον χώρο αυτό».

«Το Σχέδιο Πισσαρίδη παρά τις δυνατόν διαφορετικές αξιολογήσεις των προτάσεών του, την ανάδειξη και άλλων σημαντικών θεμάτων, που οφείλουμε να προσέξουμε, είναι μια αξιόλογη βάση για μια συστηματική προσπάθεια εξόδου από την κρίση», καταλήγει ο Κώστας Σημίτης.