Σκευωρία Novartis: Καταθέτει στην προκαταρκτική η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου

368

Στον πυρήνα της σκευωρίας Novartis αναμένεται να εισέλθουν σήμερα (16:00) οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής με την κατάθεση της κυρίας Ελένης Ράικου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς θα κληθεί να περιγράψει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχθηκε από τον «Ρασπούτιν» προκειμένου να ασκήσει διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Ράικου σε δύο καταθέσεις της στην τακτική δικαιοσύνη κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως τον περίφημο «Ρασπούτιν» και αποκάλυψε τους διαλόγους που είχε με τον πρώην υπουργό αλλά και τις απειλές που δέχθηκε όταν αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την έμπειρη εισαγγελέα ως "εξαιρετικά κρίσιμη μάρτυρα" και υποστηρίζουν ότι η κατάθεση της θα είναι πολυήμερη και θα βγάλει νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας και τους εκβιασμούς του μηχανισμού Ρασπούτιν.

Εκτιμούν δε οτι οι αναφορές της κυρίας Ράικου θα αφορούν και άλλες σημαντικές δικαστικές υποθέσεις.

Λόγω της σημασίας της κατάθεσης, το πιθανότερο είναι σήμερα να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση, αφιερωμένη αποκλειστικά στην εισήγηση της δικαστικού ( κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τον Ιωάννη Αγγελή).

Αν όντως η διαδικασία μείνει ως εκεί η κ. Ράικου θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός παρενέβη στο έργο της αλλά και να επιβεβαιώσει πως πέραν των «ρασπουτικών μεθόδων», ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο ίδιος ο «Ρασπούτιν».

Στην επόμενη συνεδρίαση ωστόσο, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων από τους εισηγητές των κομμάτων, η συζήτηση αναμένεται να διευρυνθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο η κ. Ράϊκου να αναφερθεί ονομαστικά και σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς που ενδεχομένως να έχουν υποστεί αντίστοιχες πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο ακόμα και αν αυτές δεν αφορούν την διαχείριση της υπόθεσης της Novartis.

Αντίθετα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν σε ζητήματα που θεωρούν πως μπορούν να πιέσουν την δικαστικό.

Ένα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στον τόνο και το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής της το 2017 και η κατάθεσή της στη Δικαιοσύνη, ενάμιση χρόνο σχεδόν αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση τής κ. Ράικου είναι αυτή που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, καθώς απ’ όσους έχουν περάσει το κατώφλι της προανακριτικής (κ.κ. Φρουζής, Δεστεμπασίδης, Μαραγγέλη, Αγγελής, Μανιαδάκης και Βουλκίδης) και παρότι ένας τον είχε γείτονα (και παίζανε τα σκυλιά τους μαζί), μόνο ο κ. Αγγελής-πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς- έχει μιλήσει φωτογραφικά κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, χωρίς ωστόσο και αυτός να δηλώσει ανοιχτά ότι πρόκειται για τον μηχανοράφο «Ρασπούτιν».

Να σημειωθεί οτι τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυρία Ράικου κατέθεσε μεταξύ άλλων στην δικαιοσύνη πως:

- «Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθόδους του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος»

- «Είναι γνωστή η σχέση του (σ.σ. Δ. Παπαγγελόπουλου) με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους. Είναι όπως την περιέγραψε ο αντιεισαγγελέας κ. Ιωάννης Αγγελής

- «Εξάλλου ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όταν επαιρόταν για τον τρόπο που μεθοδεύει καταστάσεις ώστε να παγιδεύει όσους του στέκονταν εμπόδιο αυτοαποκαλούταν «Ρασπούτιν». Έλεγε: «Οσοι με ξέρουν καλά έτσι με αποκαλούν». Γι αυτό και τον αποκαλούσαν έτσι εκτός από εμένα η κυρία Κωνσταντοπούλου, πρωθυπουργοί κ.α»