Σκευωρία Novartis: Προς τη Βουλή οι καταθέσεις Ράικου-Στουρνάρα

184
Υπόθεση Novartis: Πόρισμα χωρίς πολιτικούς

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αλλά και τις εκτιμήσεις από νομικούς κύκλους, στην Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν τις επόμενες ημέρες τόσο η χθεσινή κατάθεση της τέως Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, όσο και η κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενταχθούν στην ήδη υπάρχουσα στο κοινοβούλιο δικογραφία για τη Novartis.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η χθεσινή «σπαστή» κατάθεση της Ελένης Ράικου στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη θεωρείται βαρύνουσας και κομβικής σημασίας για την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis.

Η Ελένη Ράικου κατά την πολύωρη κατάθεσή της ως μάρτυρας προσκόμισε έγγραφα και στοιχεία, ενώ αναφέρθηκε σε όσα έχει καταγγείλει με επιστολές, έγγραφα, κ.λπ. την επίμαχη περίοδο κατά την οποία ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οδηγήθηκε σε παραίτηση, λόγω των παρεμβάσεων του γνωστού Ρασπούτιν, που όπως τον έχουν κατονομάσει άλλοι μάρτυρες είναι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ακόμη, η Ελένη Ράικου η οποία προσήλθε χθες στο εισαγγελικό γραφείο, μετά την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων του Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος επικεντρώθηκε να αποκαλυφθεί ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Μετά την αρχική κατάθεσή της η Ελένη Ράικου επανήλθε στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσκομίζοντας έγγραφα και στοιχεία και συνέχισε την κατάθεσή της, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Πάντως, η Ελένη Ράικου θεωρείται η νονά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς είναι η πρώτη η οποία του απέδωσε το προσωνύμιο Ρασπούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου, τον Μάρτιο του 2017 παραιτήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παράκεντρα εξουσίας που εμποδίζουν την έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis.

Λίγους μήνες αργότερα μέσω κύκλων, φέρεται ότι μίλησε για πρώτη φορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο (σ.σ: Ρασπούτιν) το οποίο «εκμεταλλευόμενοτην πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»», υποδείκνυε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

Παράλληλα, στην επιστολή παραίτησης της (24.3.2017) προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς, ξεκαθάριζε ότι αρνείται να μετατραπεί σε ««Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου».

Η Ελένη Ράικου προσήλθε και αποχώρησε από το δικαστικό Μέγαρο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς κινήθηκε μέσα από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης (παρκινγκ) του Αρείου Πάγου.

Χθες, επίσης κατέθεσε στον ίδιο αντεισαγγελέα του Αρείου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Με την μήνυσή του ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δυο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», όπως είναι η νομική επίσημη ορολογία τους, μετά τις ψευδείς καταθέσεις τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας διαφθοράς. Στις καταθέσεις αυτές οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενέπλεξαν τον κεντρικό τραπεζίτη.

Χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας αφού απάντησε στις ερωτήσεις του Λάμπρου Σοφουλάκη, κατέθεσε κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό υπόμνημα (δικαιοπολιτικό όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) και συνοπτική περίληψη της όλης ιστορίας.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατάθεσή του ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα.