Σκευωρία της «Novartis»: «Γιάφκες», δολοπλοκίες, «πακιστανικά... καρτοκινητά»

142

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτικής) με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Για να ληφθεί η τελική απόφαση προβλέπεται χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων για τη σύγκληση της Ολομέλειας και την ψηφοφορία.

Κι αν αυτή την περίοδο στο στόχαστρο βρίσκεται ο «Ρασπούτιν» που κατηγορείται από ανώτατους δικαστικούς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με σκοπό να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες περί δωροδοκίας για οκτώ πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την εμπλοκή στη σκευωρία και άλλων προσώπων από τον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τις καταθέσεις προκύπτουν σωρεία ερωτημάτων.

Στο πλαίσιο της Προανακριτικής, που μπορεί να ζητήσει από άνοιγμα λογαριασμών μέχρι άρση τηλεφωνικού απορρήτου, αναμένεται να κληθούν για κατάθεση οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς και οι εποπτεύοντες δικαστικοί όπως ο Ιωάννης Αγγελής και η Ξένη Δημητρίου, τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόσωπα που αναφέρονται από τους μηνυτές ή τους μάρτυρες.

Δύο σημαίνοντα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, έχουν κληθεί να καταθέσουν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη οι οποίοι διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτημα για αποχαρακτηρισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Το πρώτο σημαντικό πρόσωπο είναι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ήταν στη λίστα των δέκα πολιτικών προσώπων που στάλθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή ως εμπλεκόμενος στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο που θα προσέλθει στο μέγαρο του Αρείου Πάγου για να καταθέσει είναι η παραιτηθείσα εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία μέσω των κύκλων της απέδωσε το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την κυρία Ράικου διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη.

Κι ενώ ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis, έγινε γνωστό ότι το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για ανάκληση των εισαγγελικών παραγγελιών με τις οποίες χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι μάρτυρες» ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση».

Μάλιστα, η πρόεδρος του Ζ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που απέρριψε το αίτημα του κ. Στουρνάρα για τον αποχαρακτηρισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ήταν η προταθείσα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Αγγελική Αλειφεροπούλου (τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για τις προαγωγές δικαστών που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση).

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των προστατευόμενων δύο μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Με τη μήνυσή του ο κ. Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δύο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», όπως είναι η νομική επίσημη ορολογία τους, μετά τις ψευδείς καταθέσεις τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στις οποίες ενέπλεξαν στην υπόθεση τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ο επόμενος μάρτυρας που θα καταθέσει στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου είναι η Ελένη Ράικου. Η εισαγγελική λειτουργός, μέσω κύκλων της, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έκανε για πρώτη φορά αναφορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο («Ρασπούτιν»).

Σειρά για να προσέλθουν να καταθέσουν έχουν ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η κυρία Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης κ.ά.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτεται από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, οι τρεις «κουκουλοφόροι» μάρτυρες που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση Novartis, συνοδεία αστυνομικών, μεταφέρονταν για πολύωρες καταθέσεις σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αλεξανδρουπόλεως -ανάμεσα στην οδό Μιχαλακοπούλου και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Πρόκειτα για μία αποκάλυψη της εφημερίδας που προκάλεσε αναταραχή στους δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση και τελικώς επιβεβαιώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πηγές προσκείμενες στην Ελένη Τουλουπάκη έλεγαν ότι το διαμέρισμα που αποκαλούνταν «γιάφκα» από τους τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος επελέγη από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας.

Απολύτως αξιόπιστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ» αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες επικοινωνούσαν με τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την προστασία τους και τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς με... πακιστανικά κινητά τηλέφωνα, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Όλα αυτά μαζί με πολλά άλλα ερωτήματα μένουν να απαντηθούν τις επόμενες ημέρες καθώς οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες...