Σκληραίνει η κόντρα Τραμπ - Μακρόν: Διάλογος - «φωτιά»

414
Σκληραίνει η κόντρα Τραμπ - Μακρόν

Σκληραίνει η κόντρα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το κλίμα της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Γάλλο ομόλογό του ήταν αρνητικό. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Λονδίνο στο πλαίσιο της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η επίθεση, την οποία εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης ανά τον κόσμο, ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο προέδρους ανοίγει ευρύ πεδίο ερμηνειών, ανησυχιών και προβληματισμών. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν διατρανώνει συνεχώς την αξία της κοινωνικής πολιτικής και της συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γαλλία να ηγείται του στρατοπέδου που μάχεται υπέρ της ενίσχυσης της Ένωσης. 

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε σε αυτή τη Σύνοδο στο Λονδίνο να επιτεθεί στους Ευρωπαίους και αντί να σταθεί στην καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, αναλώθηκε στη γνωστή συνταγή της εμπρηστικής πολιτικής, με την οποία επιδιώκει να γίνει αρεστός στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. 

Δεν φρόντισε, δε, να φανεί συνεργάσιμος στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αντιθέτως ο Εμανουέλ Μακρόν του υπενθύμισε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει σοβαρή απειλή.

Σαν συναγερμός ήχησαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών, εάν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει πληγεί σοβαρά από τρομοκρατικές επιθέσεις προερχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος. 

Πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος ρωτήσει, με το γνωστό του ύφος, τον Εμανουέλ Μακρόν εάν θέλει τζιχαντιστές, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε εξαπολύσει επίθεση στον Γάλλο ομόλογό του μετά τις δηλώσεις του τελευταίου «περί εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει τον επαναπατρισμό των Γάλλων ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Το βασικό, τόνισε, είναι να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατά την άποψή του δεν έχει ηττηθεί ακόμη.

Σε ένα σημείο δημοσιογράφος ρώτησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ίσως θέλοντας να αιφνιδιάσει τον Εμανουέλ Μακρόν, τον ρώτησε ευθέως για το θέμα, πήρε όμως πληρωμένη απάντηση. Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.

Η στιχομυθία - «φωτιά»

Τραμπ: «Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτος; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε».

Μακρόν: «Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το Ισλαμικό Κράτος».

Τραμπ: «Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία. Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Ο κοινός εχθρός σήμερα είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Λυπάμαι που το λέω, δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία σ’ αυτό το τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. «Βλέποντας την Τουρκία, πολεμούν εναντίον εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ορισμένες φορές συνεργάζονται (οι Τούρκοι) με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», συνέχισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Να υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία»

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ζήτησε να υπάρξει στρατηγικός διάλογος «χωρίς αφέλεια» ώστε, όπως είπε, να περιοριστούν οι προστριβές με τη χώρα αυτή. Όμως, έθεσε όμως ως «προϋπόθεση» να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς απέναντι στη Ρωσία, όμως δεν πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη λύση», εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Πρέπει να καθορίσουμε μια ατζέντα μεταξύ των Ευρωπαίων και των άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ για να προσδιορίσουμε τις κοινές απειλές και η βασική κοινή απειλή είναι η διεθνής τρομοκρατία και η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της σύναψης μιας νέας συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), λέγοντας ότι η Γαλλία, η Γερμανία και «άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται σήμερα από τους νέους ρωσικούς πυραύλους».

«Η κατάσταση με τα πυρηνικά δεν είναι καλή», παραδέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.