Σκληραίνει το παιχνίδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Τουρκία

701
Σκληραίνει το παιχνίδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Τουρκία

Σκληραίνει το παιχνίδι με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δείχνει έτοιμος και αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό όπλο για να φέρει την Άγκυρα σε δυσμενέστερη θέση απέναντι στην Ευρώπη.

Με τη σημερινή κίνηση-έκπληξη, να ζητήσει δηλαδή η Ελλάδα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ Ερντογάν και Βρυξελλών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι, εφόσον η γείτονα συνεχίζει τις προκλήσεις και την παραβατικότητα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες.

Το μήνυμα αυτό αφορά και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν την τακτική των ίσων αποστάσεων χαϊδεύοντας διαχρονικά τα αυτιά των Τούρκων και δίνοντας τους θάρρος να προκαλούν, και να εκτοξεύουν απειλές κατά δύο χωρών μελών της Ε.Ε, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ένα ενδεχόμενο διακοπής της τελωνειακής ένωσης θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στον Τούρκο Πρόεδρο που βλέπει τους οικονομικούς δείκτες της χώρας του να καταρρέουν και θα δημιουργούσε έναν ασφυκτικό κλοιό για την Κυβέρνηση του.  Κι όλα αυτά ενώ εκκρεμεί το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο ως θέμα αναμένεται να εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Αυστρία θεωρούν επιβεβλημένη την επιβολή κυρώσεων και ασκούν δριμεία κριτική απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος το δικό του γεωστρατηγικό παιχνίδι, αγνοώντας παντελώς τόσο τις σχέσεις του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή.