Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στις απειλές Ερντογάν – Μήνυμα ΗΠΑ για στενή συνεργασία με την Κύπρο

130

"Η σημερινή μέρα είναι μέρα προβληματισμού και μέρα που προσφέρεται για να περάσουμε ένα μήνυμα ότι θέλουμε την ειρήνη, επιδιώκουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, την ίδια ώρα όμως μπροστά στις απειλές της Τουρκίας δεν μπορεί παρά αμυντικά να θωρακιστούμε κατά τρόπο που να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τυχόν επιβουλές", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρχεται ισχυρό μήνυμα Πομπέο για στενή συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου για τους φυσικούς πόρους.

Δηλώσεις που έρχονται ουσιαστικά ως απάντηση στις προκλητικές τοποθετήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση έκανε σειρά αναφορών στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Η ανάπτυξη της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας είναι στο άμεσο ενδιαφέρον μας. Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έτσι είναι καθήκον μας να κάνουμε τα ίδια σε περιοχές στα Βαλκάνια και την Ευρώπη» είπε ο Ερντογάν.

Μιλώντας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία στις εκδηλώσεις για την 59η επέτειο από την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ταυτόχρονα και εργαζόμαστε για την ειρήνη, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε «ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για την επίτευξη μιας λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζουν με ειρήνη, να απολαμβάνουν τα αγαθά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων χωρίς εγγυήσεις, εξαρτήσεις και προνομιακή μεταχείριση του οποιουδήποτε».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η σημερινή μέρα προσφέρεται πριν και πάνω από όλα για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους με τις θυσίες και τους αγώνες τους, συνετέλεσαν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και μια κρατική οντότητα που παρά τα όσα μεσολάβησαν διατηρείται ακεραία υπό την έννοια της νομικής διάστασης , «γιατί δυστυχώς η εδαφική ακεραιότητα από το 1974 δέχεται την βάρβαρη κατοχή εδαφών και την αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Κύπριος πρόεδρος συνεχάρη τον Υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό ΓΕΕΦ, τους αξιωματικούς και επιτελείς και γενικότερα το στράτευμα «για την άψογη εμφάνιση και αυτό που αποτέλεσε φόρο τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«Η παρουσία μου εδώ, εκπέμπει και ένα στίγμα απόλυτης υποστήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο» δήλωσε από την Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για τη συμπλήρωση 59 ετών από την ανακήρυξη Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού έδωσε συγχαρητήρια για την κοινή παρέλαση των σωμάτων ασφαλείας της Κύπρου και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τόνισε ότι αυτή έδειξε ότι η αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου είναι πάντα ισχυρή.

«Αγωνιζόμαστε με κοινό όραμα για μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένοι και υποστηριζόμενοι από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας:

«Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί, από το Ορμένιο της Θράκης μέχρι τη Γαύδο του Κρητικού Πελάγους και από τους Οθωνούς του Ιονίου μέχρι την περίκλειστη πόλη, την μαρτυρική Αμμόχωστο, στην Κύπρο. Προβάλει ένας ενιαίος άξονας, υποστήριξης, αλληλεγγύης, συμπόρευσης, αδελφοσύνης. Χρόνια πολλά στην Κύπρο.»

Μήνυμα Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο

Τα συγχαρητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την ευκαιρία της 59ης επέτειο της Ανεξαρτησίας της.

Όπως αναφέρει αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.

«Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για να διευρύνουν τους εμπορικούς δεσμούς, να αναπτύξουν φυσικούς πόρους, να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, να βελτιώσουν την ασφάλεια στη θάλασσα και να προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Πομπέο επαναλαμβάνει την αμερικανική θέση, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο επίτευγμα είναι η καλύτερη ευκαιρία για το λαό της Κύπρου να έχει διαρκή ειρήνη".

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρπερ, συνεχάρη την Κύπρο για την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας της.

"Τιμή μου να λαμβάνω μέρος στους σημερινούς εορτασμούς", πρόσθεσε.