Σκληρή απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία:«Δεν δικαιούστε να μας κάνετε μαθήματα»

270

Σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στην νέα προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για βαναυσότητα.

Η Ελλάδα διαμηνύει στην Τουρκία πως δεν είναι σε θέση να της κάνει μαθήματα και κυρίως πως η Αθήνα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα για κυνισμό, επισημαίνοντας πως «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα: «Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση που εξέδωσε εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια για το μεταναστευτικό.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι καλεί την Ελλάδα “να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό”.

Ο Χαμί Ακσόι απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και το δικαίωμα τους για ζωή... Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα. Το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη δική του βαρβαρότητα. Πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην τους βασανίζουν, να μην τους κακομεταχειρίζονται και να μην τους στέλνουν πίσω στα σύνορα”.

“Η χώρα που υποστηρίζει ότι είναι το λίκνο του πολιτισμού πρέπει να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό”, πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.