Αυστηροποίηση του lockdown προ των πυλών

120
Την παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση εξαιτίας της ανησυχίας για τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις γιορτές, καθώς εκείνες τις ημέρες υπήρξε μεγαλύτερη χαλαρότητα και κινητικότητα.

Προ των πυλών βρίσκεται το σκληρό lockdown σε όλη την Ελλάδα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, των διασωληνομένων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των μεταλλάξεων.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει στην 11 το πρωί και αναμένεται να εισηγηθεί αυστηροποίηση των μέτρων σε όλη την Ελλάδα, ενώ έπειτα η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας και σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη στις 06:00.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 23 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 422, από 406 το απόγευμα της Δευτέρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318, ενώ ανησυχία προκαλεί και ο Πειραιάς με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα.

Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας με 155 και ο νότιος τομέας με 107. Η Ανατολική Αττική είναι με 103 νέες διαγνώσεις, ενώ στη Δυτική Αττική καταγράφηκαν 41 κρούσματα.

Εκτός από την Αττική, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο».

Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 304 νέες λοιμώξεις και στην Αχαΐα όπου καταγράφηκαν 112.

Σκληρό lockdown σε όλη την Ελλάδα

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιβολή αυστηρού lockdown, σε ολόκληρη την χώρα. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής τονίζουν πως το lockdown του περσινού Μαρτίου απέδωσε όσο κανένα άλλο στην συνέχεια και εάν εφαρμοστεί θα δώσει αποτελέσματα. Η περίοδος για την οποία εξετάζεται να επιβληθεί φτάνει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου, ενώ ορισμένοι, μιλούν και για ακόμα μία εβδομάδα έως τις 22 του μήνα.

Ένα τέτοιο lockdown θα επέβαλε την δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή στην Αττική και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε σκούρο «κόκκινο» στο σύνολο της επικράτειας. Ακόμα, προβλέπει και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μετακινήσεις και οι επαφές.

Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας για τα παραπάνω μέτρα είναι η κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων.

Οι σκέψεις για την απαγόρευση μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα

Από εκεί και πέρα, όπως όλα δείχνουν στο τραπέζι της συζήτησης είναι η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 και η επέκταση του μέτρου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες.

Ο λόγος της σκέψης για αλλάγή της ώρας απαγόρευσης τα Σαββατοκύριακια είναι ότι παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, παραλίες και πάρκα.

Κάποιοι θέλουν αυστηρότερα και οριζόντια μέτρα φαίνεται να έχουν προτείνει ακόμα και την απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με τις μόνες επιτρεπόμενες να είναι το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο.

Περιορισμός των μετακινήσεων

Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του lockdown τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει αντιληπτό πως ένας σημαντικός παράγοντας στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις των πολιτών. Σήμερα, η συζήτηση για την απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο φαίνεται να μπαίνει ξανά στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της Αττικής.

Το προηγούμενο διάστημα αν και είχε συζητηθεί το μέτρο, εγκαταλείφθηκε επί της ουσίας λόγω της αδυναμίας επιτήρησής του και φυσικά της μητροπολιτικότητας της περιοχής της πρωτεύουσας. Μάλιστα, φαίνεται πως προκρίνονται άλλες πιο «έξυπνες λύσεις» για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεγάλης απόστασης εντός του νομού Αττικής.

Κωδικός 6

Άμεσα συνδεδεμένος με τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι ο κωδικός 6 στο 13033, αφού, εφόσον επιτρέπεται, έχει παρατηρηθεί πολίτες από την μία μεριά της Αττικής να μεταβαίνουν στην άλλη για να πραγματοποιήσουν την βόλτα τους προκαλώντας συνωστισμό σε παραλιακές περιοχές, πάρκα, πλατείες κ.α. Έτσι εάν και εφόσον δεν υιοθετηθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, σοβαρές αξιώσεις έχει το ενδεχόμενο να συνδεθεί ο κωδικός 6 στο SMS 13033 μόνο με μετακινήσεις που γίνονται με τα πόδια, ήτοι σε μία χιλιομετρική απόσταση από την οικία των πολιτών.

Αυτό βέβαια θα αφορά στους ελέγχους που γίνονται από την Αστυνομία, μιας και το 13033 δεν επιδέχεται προσαρμογές. Έτσι, ένας πολίτης που στείλει μήνυμα στο 13033 για σωματική άσκηση και μένει στα βόρεια προάστια, εάν βρεθεί στο παραλιακό μέτωπο στα νότια προάστια δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την μετακίνησή του και θα του επιβάλλεται πρόστιμο.

Πρόκειται, δηλαδή για έναν έμμεσο τρόπο απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, αφού δεν μπορεί, άλλωστε, να υπάρχει μπλόκο της Ελληνικής Αστυνομίας σε κάθε είσοδο και έξοδο κάθε δήμου της Αττικής.