Σκουρλέτης «αδειάζει» Τσίπρα μία ημέρα μετά την «καρατόμησή» του

517
Σκουρλέτης «αδειάζει» Τσίπρα μία ημέρα μετά την «καρατόμησή» του

«Σφάζει με το γάντι» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην Γραμματέας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, μία ημέρα μετά την επίσημη «καρατόμησή» του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κεφαλοποιήσει την “υποχώρηση” της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, αφήνοντας αιχμές για τον Τσίπρα για τις κινήσεις και τη στρατηγική του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Έχει σημασία να περιμένουμε το νέο κύμα, έχοντας διανύσει πάνω από ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά από αυτό το περίεργο καλοκαίρι, άρα τα ασφαλή συμπεράσματα θα τα βγάλουμε τις επόμενες μέρες και μετά τη ΔΕΘ.

Το πιο ισχυρό συμπέρασμα μέχρι τώρα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε σοβαρά ποιοτικά πολιτικά προβλήματα που αφορούν την εντύπωση της κοινωνίας για την κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, της εργασίας, της οικονομίας και της παιδείας στη συνέχεια.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται έτοιμος να κεφαλοποιήσει υπέρ του τα δείγματα υποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο, πώς δηλαδή θα γίνουμε πιο συστηματικοί, πιο πειστικοί και πώς θα επανακτίσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία».

Για το αν υπάρχει αποστασιοποίηση των μεγάλων στελεχών: «Δεν συμφωνώ. Σημασία έχει να συνεννοηθούμε στο τι είδους αντιπολίτευση έχει ανάγκη ο τόπος. Από αυτό το οποίου έχουμε ανάγκη είναι η δυναμική τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα επιβεβαιώνει τον πολιτικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος. Αυτή είναι η βάση που συγκροτεί τη δικιά μας πρόταση. Δεν έχει να κάνει πάντα με τους τόσους, όσο με το περιεχόμενο. Ως ένα βαθμό έχει επιτευχθεί, ως έναν άλλο όχι.

Ακριβώς μέσα και από τις συλλογικές μας διαδικασίες, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα, με έναν τρόπο να ολοκληρώσουμε μια επικαιροποιημένη προγραμματική πρόταση και να αναδεικνύει όλη αυτή τη λογική. Βεβαίως στις κρίσιμες φάσεις του πρώτου lockdown της δεύτερης περιόδου, είχαμε διατυπώσει κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά αυτά δεν συνιστούν μια συνολική αντιπρόταση. Ήταν αναγκαίες παρεμβάσεις τη δεδομένη συγκυρία για να μην πάθει την πλάκα της η ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση και τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ωριμάσει νωρίτερα από ότι περίμεναν: «Πιστεύω ότι οι προτάσεις βεβαίως έχει σημασία ποιος τις επικοινωνεί, αλλά σημασία έχει πώς μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαμορφώνονται και ακουμπάνε τις πραγματικές αγωνίες του κόσμου και αντιστοιχούνται στα πραγματικά ζητήματα. Είναι μια συλλογική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, δεν συμφωνώ με την κούραση. Υπάρχει πάντα αυτή η διάσταση και γι’ αυτό υπάρχει ένας καταμερισμός ευθυνών και αρμοδιοτήτων».

Για την αποχώρησή του από γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής: «Δεν με έχει δυσαρεστήσει το γεγονός της αντικατάστασης. Είχα την ευκαιρία σε αυτή την τελευταία συζήτηση να παρουσιάσω ένα πολιτικό απολογισμό της τελευταίας περιόδου, από τότε που ανέλαβα, τα τελευταία δύο χρόνια».

Για το γεγονός ότι του ρίχνουν ευθύνες για την ήττα στις Δημοτικές Εκλογές: «Εγώ απάντησα επικαλούμενος την ανάγκη μια συλλογικής συζήτησης η οποία δυστυχώς δεν έγινε για το θέμα των Δημοτικών Εκλογών. Εμείς στις δημοτικές εκλογές, με βάση το καταστατικό μας τις αποφάσεις για τις επιλογές πέρα από τις μεγάλες πόλεις και τις 13 περιφέρειες, τις παίρνει κάθε οργάνωση ξεχωριστά».