Σοκ στην αγορά εργασίας: «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για μισή δουλειά, μισά λεφτά

683

Σε οικονομικό αδιέξοδο θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους το νέο μοντέλο "Συν-εργασία" που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς φέρνει μείωση μισθών την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα βλέπει το φάσμα της ανεργίας και ταυτόχρονα παραμένει "φεσωμένη" σε Εφορία, τράπεζες και αλλού.

Η νέα πραγματικότητα λόγω κορωνοϊού αναμένεται να προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα, οδηγώντας σε μειώσεις μισθών ακόμη και 20% για τους... τυχερούς, ενώ οι άτυχοι θα "βολευτούν" και θα συμβιβαστούν με το επίδομα ανεργίας και στη συνέχεια με την απόλυτη εξαθλίωση. Η νέα εργασιακή πραγματικότητα δεν κάνει διακρίσεις και χτυπάει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα, στην εστίαση, (καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες), στη διασκέδαση, (κλαμπ, κέντρα διασκέδασης, παιδότοποι κλπ.), ενώ έρχεται και η... σειρά όσων εργάζονται σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες, ταξιδιωτικά γραφεία, εμπορικά καταστήματα κ.ά.

Χιλιάδες επιχειρήσεις με μείωση τζίρου άνω του 20%, καθώς και άλλες που βρίσκονται υπό κατάρρευση, μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος για να... ωφεληθούν, ενώ από την άλλη, χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να συμβιβαστούν με λιγότερα χρήματα πριν πάρουν την... άγουσα για το ταμείο ανεργίας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας στη... χασούρα με μεγάλους χαμένους τους εργαζομένους, αλλά και χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες φυτοζωούν και θα αναγκαστούν να πάνε στον "ξαφνικό θάνατο".

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα με την υποαμειβόμενη εργασία, την εκ περιτροπής απασχόληση και την τηλεργασία με περισσότερες ώρες δουλειάς και "ψαλίδι" αποδοχών, οδηγούμαστε σε καταστάσεις όπου οι εργαζόμενοι θα είναι "απασχολήσιμοι" και όχι απασχολούμενοι. Και ακόμη δεν έχει έρθει ο... βαρύς χειμώνας, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της ζημιάς από το αναπόφευκτο lockdown που επιβλήθηκε, αλλά και της τραγωδίας στον τουρισμό, λόγω κορωνοϊού. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα "Συν-εργασία" μπορεί να καλύψει χιλιάδες εργζομένους με μικρότερες αμοιβές έως τις 15 Οκτωβρίου. Από κει και πέρα ο... θεός βοηθός!

Η μεγάλη χασούρα

Οι μειωμένοι μισθοί σε χιλιάδες... εργαζομένους θα φέρουν σε δύσκολη θέση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς οι μηνιαίες απώλειες κυρίως για ζευγάρια αντιστοιχούν στα έξοδα μέρους της μηνιαίας δόσης του δανείου ή στους λογαριασμούς και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ!

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα σκληρή πραγματικότητα, καθώς:

1 Χάνουν σημαντικό μέρος των μηνιαίων αποδοχών τους όπως φαίνεται και στα παρακάτω παραδείγματα, λόγω της καταβολής μισού μισθού από τον εργοδότη και επιδότησης του 60% για το υπόλοιπο μισό από το Κράτος.

  1. Χάνουν μέρος του επιδόματος αδείας όσο και του Δώρου των Χριστουγέννων, τα οποία θα καλυφθούν κατά τον ίδιο τρόπο με τον μισθό.

Τα δύο παραπάνω μέτρα αρκούν για να οδηγήσουν σε προσαρμογή των μισθών προς νέα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ μοναδικοί... κερδισμένοι είναι όσοι λαμβάνουν τον βασικό μισθό, καθώς θα καλυφθεί κατά 50% από τον εργοδότη και πλήρως κατά το υπόλοιπο 50% από το Κράτος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο

Έστω μισθωτός με καθαρό μισθό €700 που εργάζεται τις μισές ώρες του μηνός. Θα λάβει από τον εργοδότη του τα μισά χρήματα, ήτοι €350, ενώ για τα υπόλοιπα €350 θα λάβει το 60% από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή €210.  Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα €560 και θα έχει απώλεια €140 ή 20%. Δηλαδή, θα χάσει ποσό που αντιστοιχεί στα μηνιαία έξοδα του σούπερ μάρκετ!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο

Έστω μισθωτός με μηνιαίο μισθό €1.100. Με τη συμμετοχή του στον μηχανισμό "Συν-εργασία" θα λάβει από τον εργοδότη του το ποσό των €550 και από τα υπόλοιπα €550, θα λάβει με την κρατική επιδότηση το 60%, ήτοι €330. Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα €880 και θα έχει απώλειες €220 ή 20%.

Παράδειγμα 3ο

Έστω μισθωτός που εργάζεται σε εταιρεία ιατρικών ειδών με μηνιαίες αποδοχές €2.000. Ο εργοδότης θα του καταβάλλει το ποσό των €1.000, ενώ από το Κράτος θα λάβει €600. Συνολικά οι μηνιαίες αποδοχές του θα μειωθούν κατά €400 ή 20%. Το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσε να αντιστοιχεί στη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου ή στην πληρωμή των λογαριασμών του σπιτιού ή τα έξοδα του σούπερ μάρκετ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4ο

Έστω ζευγάρι μισθωτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Συν-εργασία" με αποδοχές του συζύγου €800 και της συζύγου €700 αντίστοιχα. Ο σύζυγος θα λάβει από τον εργοδότη του €400 και για τα υπόλοιπα €400 θα καλυφθεί κατά 60% από το Κράτος. Θα λάβει δηλαδή €400 και €240 αντίστοιχα, ή, €640 συνολικά. Η σύζυγος θα λάβει €350 από τον εργοδότη και για τα υπόλοιπα €350 θα καλυφθεί από το Κράτος κατά το 60%, ήτοι €210. Θα λάβει δηλαδή συνολικά το ποσό των €560. Συνεπώς, εκεί που το ζευγάρι είχε μηνιαίες αποδοχές €1.500, τώρα θα λαμβάνει €1.200. Θα χάσει δηλαδή €300 ή 20%. Το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσε να καλύψει άνετα τους μηνιαίους λογαριασμούς ή τα έξοδα του σούπερ μάρκετ της οικογένειας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5ο

Έστω μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των €534, που από την 1η Ιουνίου λόγω μείωσης των εισφορών διαμορφώνεται για τον τρέχοντα μήνα στα €550. Ο μισθωτός θα λάβει κανονικά τα €275 από τον εργοδότη του και τα υπόλοιπα €275 από το πρόγραμμα κρατικής στήριξης "Συν-εργασία".

Έρχονται μαύρες μέρες

Έντονη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και φόβος για μια πορεία προς την... εξαθλίωση διακατέχει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης.

Η έρευνα της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική για το πόσο... μαύρο βλέπουν το αύριο οι εργαζόμενοι. Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι νιώθουν τον φόβο για μείωση του μισθού τους, περισσότερες ώρες δουλειάς μέσω τηλεργασίας ή εκ περιτροπής εργασία στα... χαρτιά, που ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με περισσότερες ώρες πίεσης και "ζουγκλοποίηση" των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

  1. Το 33% των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία. Το 19% δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
  2. Κατά το διάστημα της τηλεργασίας, το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με αυτή τη μορφή δήλωσε ότι εργαζόταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.
  3. Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.
  4. Περίπου 4 στους 10 εργαζόμενους (39%) δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια για την επόμενη μέρα στην εργασία τους. Μάλιστα, ο δείκτης ασφάλειας έχει καταρρεύσει, καθώς σε σχέση με τον Μάρτιο, υποχώρησε κατά 17 μονάδες.
  5. Περίπου 6 στους 10 εργαζομένους (59%) δεν περιμένουν βελτίωση του μισθού τους, κάτι που μεταφράζεται σε φανερή έλλειψη αισιοδοξίας, (επιδείνωση κατά 12 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο).

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ένα διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα στην ελληνική κοινωνία, κάτι που η κυβέρνηση υποτιμά, αλλά θα το βρει μπροστά της από το φθινόπωρο όταν θα τελειώσουν τα λεφτά και η ανεργία θα αρχίσει να επιταχύνει τον... βηματισμό της.