Στα «Παραπολιτικά»: Απόλυτη κυριαρχία για Κυριάκο και Ν.Δ.

202

Αύριο, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με πλούσια θεματολογία και πολλές αποκλειστικότητες. Αποκαλυπτικά θέματα, ρεπορτάζ και μεγάλες προσφορές για όλους τους αναγνώστες μας!

Διαβάστε:

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ GPO ΓΙΑ ΤΑ «Π»

Απόλυτη κυριαρχία για Κυριάκο και Ν.Δ.

  • Σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ – Στις 16,8 μονάδες η μεταξύ τους διαφορά στην πρόθεση ψήφου
  • Κυρίαρχος ο πρωθυπουργός ως προς την καταλληλότητα με 52,8% έναντι 26,4% του Τσίπρα
  • Με ποσοστά-ρεκόρ 59,4% η αποδοχή του χειρισμού των εθνικών θεμάτων – Ποιοι οι φόβοι για επεισόδιο
  • Στο 55,4% οι θετικές κρίσεις για τον χειρισμό της πανδημίας, το 74,4% λέει «Ναι» στη χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία

Πολιτικός Καφές

 

Φήμες για ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό

Τα «Παραπολιτικά», ο αψύς Σφακιανός Πολάκης και η ώρα του λογαριασμού

 

Ο Γ. Αυτιάς εξηγεί τι σημαίνουν τα μέτρα των 6,8 δισ. για τους Ελληνες

Ξηλώνονται φόροι και εισφορές του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Σύνοδος Κορυφής

Ετοιμοι για διάλογο με την Τουρκία

 

 

 

Τα γαλλικά Rafale και οι ισορροπίες

 

 

Γράφουν για τη Χάγη

 

Μ. Βαρβιτσιώτης

Γ. Κατρούγκαλος

Ν. Ανδρουλάκης

 

 

COVID-19

 

Νέα μέτρα στην Αττική και φόβοι για lockdown

Τι απαντά η ΚΕΔΕ για τη μάσκα στα σχολεία

 

 

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

Κάποια από τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα μονιμοποιηθούν

 

Με νέο νόμο

Τίτλοι τέλους για επαγγελματίες συνδικαλιστές

 

Ο Διαμαντής Καραναστάσης στα “Π”

«Ναι, με τη Ζωή αγαπιόμαστε»

 

Η Μόνικα στα «Π»

«Εκπροσωπώ τη Μαρία και όχι την Κάλλας»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική» - Αυτό το Σάββατο το βιβλίο-σταθμός στη νεοελληνική λογοτεχνία

"Ασκητική" είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Και ο Νίκος Καζαντζάκης είναι η Ασκητική. Μια ελβετική εφημερίδα έγραψε πως η Ασκητική είναι «το κατά Καζαντζάκην ευαγγέλιο». Ο ίδιος ο δημιουργός της έγραψε ότι η Ασκητική είναι «η πιο σπαραχτική Κραυγή τής ζωής του» και ότι όλο το έργο του είναι σχόλιο στην Κραυγή αυτή. Ιδέες, αξιώματα, θεωρήματα της Ασκητικής είναι εγκατεσπαρμένα στο σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Αποτελούν τη βιοθεωρία του, τη φιλοσοφία τής ζωής του.

Η έκδοση της "Ασκητικής" το 1927 στην Αθήνα προκάλεσε μεγάλο σάλο. Ο συγγραφέας ένιωσε πως λίγοι την κατάλαβαν. Στα τέλη τού έτους έγραψε στην Ελένη του: «Η "Ασκητική" είναι μια φοβερή, αιματερή κραυγή, που θ' ακουστεί μετά το θάνατό μου. Τώρα οι άνθρωποι καταλαβαίνουν μονάχα την ποιητική φόρμα. Μα μέσα στις παρομοίωσες αυτές και στις λυρικές φράσες αναπηδά φλογερή, πάνοπλη, πέρα από απελπισία κι ελπίδα, η μελλούμενη όψη τού Θεού».

Ο λατινικός τίτλος "Salvatores Dei" σημαίνει: Σωτήρες του Θεού. Σύμφωνα με την "Ασκητική", ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον Θεό, αλλά και ο Θεός έχει ανάγκη τον άνθρωπο, για να στερεωθεί. Στερεώνοντας, όμως, τον Θεό, που κρύβεται μέσα σε κάθε ιδέα, όπως μέσα σε σάρκα, στερεώνουμε και την ψυχή μας και συμβάλλουμε, σε συνεργασία και με τη φύση, στη δημιουργική εξέλιξη και ανέλιξη του κόσμου.

Το βιβλίο μεταφράσθηκε και εκδόθηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και χώρες και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Καζαντζάκη διεθνώς. Το 1930 ο Στέφαν Τσβάιχ (Stefan Zweig) έγραψε στον Νίκο Καζαντζάκη ότι η "Ασκητική" ανήκει σε όλο τον κόσμο. Ο ελληνιστής Οκτάβιος Μερλιέ (Octave Merlier), που έγραψε μακράν Εισαγωγή στη γαλλική έκδοσή της το 1951, θεωρεί την "Ασκητική" ως το μεγαλύτερο μεταφυσικό ταξίδι.