Στα «Παραπολιτικά»: Ένα βήμα πριν από τη ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ

114

Αύριο, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με πλούσια θεματολογία και πολλές αποκλειστικότητες. Αποκαλυπτικά θέματα, ρεπορτάζ και μεγάλες προσφορές για όλους τους αναγνώστες μας!

Διαβάστε:

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Ενα βήμα πριν από τη ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ

 • Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα πλέον οι Τσίπρας και Τσακαλώτος
 • Τι προκάλεσε το τελικό ρήγμα και γιατί βγήκαν τώρα τα μαχαίρια
 • Η πίεση από τους «53+» στον πρώην υπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του και οι προτροπές των προεδρικών στον πρώην πρωθυπουργό «να τελειώνουμε τώρα μαζί τους»
 • Η διαδικτυακή παρέμβαση της αδελφής του Τσίπρα και η επίθεσή της στον πάλαι ποτέ «τσάρο»

 

Διαβάστε επίσης

 • Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος
 • Πώς το φάντασμα της Αριστεράς των πολυδιασπάσεων ξυπνά ξανά

 

Κορονοϊός

Το σχέδιο για τις νέες ΜΕΘ στη χώρα

 • Τι προβλέπει ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας
 • Σε συναγερμό τα νοσοκομεία όλης της χώρας
 • Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα και τι εκτιμήσεις – προβλέψεις γίνονται

Η πνευμονολόγος Μίνα Γκαγκα μιλάει στη Σάσα

«Θα έχουμε εμβόλιο, αλλά δεν ξέρω πότε»

 

 

Ο Γ. Αυτιάς αναλύει τα τελικά ποσά που θα δοθούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τον Οκτώβριο τα πρώτα αναδρομικά

 

 

Γιατί έρχεται ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών

Σε ειδική αποστολή ο Πομπέο στη Σούδα

 • Τι θα συζητήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο πατρικό του στα Χανιά
 • Πώς οι ΗΠΑ βάζουν στο επίκεντρο την αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας
 • Τι φέρνουν οι διερευνητικές με την Αγκυρα

 

Σήμερα στα «Π»

 

Αθανάσιος Δρούγος, Δημήτρης Καιρίδης, Μάνος Καραγιάννης, Ιωάννης Μάζης, Κωνσταντίνος Φίλης, Κωνσταντίνος Χολέβας

 

Νίκη Μητσοτάκη

Το αποτέλεσμα της «μάχης» για τη μεσαία τάξη

 

Από Καλογρίτσα

Νέες βόμβες για Παππά και παρακράτος

 

Κωστής Χατζηδάκης, υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

«Προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα με τον EastMed»

 

Διαβάστε αύριο στο Secret

Παραμένει στην Ελλάκτωρ ο Δ. Καλλιτσάντσης

Ο εφοπλιστής, ο λιμενικός και η κολονοσκόπηση

 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Νίκος Καζαντζάκης «Ο καπετάν Μιχάλης» - Το Σάββατο με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το πρώτο μέρος του σπουδαίου βιβλίου

Μη χάσετε το πρώτο μέρος του σπουδαίου βιβλίου του οικουμενικού μας λογοτέχνη

 

Ο Καπετάν Μιχάλης είναι η σύγχρονη Ιλιάδα του Καζαντζάκη. Κρήτη, τέλη του 19ου αιώνα. Ένας επικός αγώνας εκτυλίσσεται ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους, ανάμεσα στο Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Ελευθερία ή Θάνατος! Η Κρήτη είναι ένα νησί στο οποίο καίει μια φλόγα. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης, οι περισσότεροι ήρωες αυτού του βιβλίου κινούνται από μια δαιμονική φωτιά. Δεν φοβούνται το θάνατο και αγαπούν τη ζωή με έναν τρόπο αισθησιακό.

Ο Καπετάν Μιχάλης πολύ απέχει από το να είναι ένα τοπικιστικό μυθιστόρημα. Αντιθέτως, απεικονίζει λαμπρά την ορμή του ανθρώπου προς τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, ενάντια στην τυραννία. Είναι λοιπόν ένα ψηφιδωτό από χαρακτήρες που βράζουν από πάθος, από κουλτούρες που συγκρούονται και ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος, μια γλαφυρή αναπαράσταση ενός ολόκληρου κόσμου που δεν μπορεί πια να μείνει ο ίδιος.

 

Από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ»:

· Πάλι οι φρόνιμοι, οι λιγόπιστοι, δίνουν νηφάλιες, πολύ λογικές συμβουλές· πώς μπορεί, λένε, μια σπίθα φως να τα βάλει με τόσο παντοδύναμο σκοτάδι; Όμως ο αληθινός άντρας δεν απελπίζεται· ξέρει αυτός πως στον άτιμο, αλλοπρόσαλλο τούτον κόσμο ζουν, ας είναι και σε λιγοστά στήθια, μερικές θεμελιακές αρχές, θυγατέρες τού ανθρώπου, που αυτός τις έπλασε με ιδρώτα, αίμα και κλάματα, κι είναι αθάνατες· οι περισσότερες γεννήθηκαν στην Ελλάδα· δυο οι πιο τρανές: η ελευτερία κι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

· Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος –αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θά ’ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος– σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται. Θαρρείς κι είναι απαραίτητος αγώνας πολύς κι ιδρώτας πολύς για να εξαγοράσει ο άνθρωπος το δίκιο του – κι η ελευτερία είναι το πιο ακριβαγόραστο αγαθό· δε δίνεται δωρεάν μήτε από τον άνθρωπο μήτε από το Θεό· πηγαίνει από χώρα σε χώρα, όπου τη φωνάξουν, από καρδιά σε καρδιά, ανύπνωτη, ανυπόταχτη, χωρίς συμβιβασμό.

· Αυτό ’ναι το μυστικό τής Ελλάδας· σαν το παραμυθένιο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη, κι από τη στάχτη ξεπετιέται ανανιωμένη. Δε θα πεθάνει λοιπόν ποτέ η ράτσα ετούτη; Δεν μπορεί να την εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης μήτε καν η διχόνοια; Όχι, δεν μπορεί· σίγουρα υπάρχει μέσα της κάτι το αναπάντεχο, το ανανεούμενο, το αληθινά θεϊκό...

Τα Παραπολιτικά σε συνεργασία με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ σάς προσφέρουν κάθε εβδομάδα τα διαχρονικά έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη. Ο Νίκος Καζαντζάκης διαθέτει ένα πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς, σε ελληνική ή παγκόσμια κλίμακα, που ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, ταξιδιωτική διήγηση, θέατρο, παιδικά βιβλία, κινηματογραφικά σενάρια, μεταφράσεις, αλληλογραφία. Τα μαθήματα που λαμβάνουμε από τα έργα του αποτελούν την απόλυτα αρμονική συνύπαρξη της θεωρίας

και της πράξης. Βασικός άξονας των καζαντζακικών έργων είναι η εσωτερική ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η τόλμη, όπως εκφράζεται στον φιλοσοφικό του όρο «Η Κρητική Ματιά»: να κοιτάζεις άφοβα τον φόβο, να ζεις τη ζωή των θνητών και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι αθάνατος, να αγωνίζεσαι για την καταξίωση της ψυχής, μιας ψυχής διαρκώς πεινασμένης και ανικανοποίητης, που κατατρώγει τη σάρκα και οδηγεί σε πνευματική υπέρβαση και λύτρωση. Η ζωή του, λέγει ο ίδιος, ήταν ένας κακοτράχαλος Ανήφορος, που τον ανέβαινε η σαρανταπληγιασμένη ψυχή του για να φτάσει τον σκοτεινό, τον μυστηριώδη όγκο τού Θεού και να ενωθεί μαζί του. Εν μέσω του πανικού και της απαισιοδοξίας των ημερών μας, ο Λόγος του παραμένει φωτεινός φάρος και ηχεί πιο επίκαιρος παρά ποτέ.

Το φαινόμενο «Καζαντζάκης» εντυπωσιάζει, αφενός, για την ποικιλία των ενδιαφερόντων του και τον όγκο της συγγραφικής παραγωγής, και αφετέρου για την απήχηση του έργου του, τόσο στην παγκόσμια διάστασή της, όσο και στη μεγάλη χρονική διάρκειά της· ίσως να πρόκειται από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελλήνων συγγραφέων που η ζωή και το έργο του συνεχίζουν αδιάκοπα με αυξανόμενη γεωμετρική πρόοδο να προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και των μελετητών του αιώνα μας!

Η διεθνής απήχηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη αποδεικνύεται από την πληθώρα των εκδόσεών του σε ξένες γλώσσες και διαλέκτους, που τον καθιερώνουν ως τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα συγγραφέα στον κόσμο. Τα βιβλία του διαχρονικού μας συγγραφέα αποτελούν τις πνευματικές γέφυρες που ενώνουν τον απαράμιλλο νου και την παιδική καρδιά του με όλες τις γενιές αναγνωστών που έχει αγγίξει, εμπνεύσει, εμψυχώσει με τον Λόγο του. Οι γέφυρες αυτές παραμένουν στέρεες με κάθε αναγνώστη του παρόντος ή του μέλλοντος που θα παίρνει στα χέρια του ένα βιβλίο του Νίκο Καζαντζάκη, θα το ανοίγει και θα παλεύει και αυτός μαζί μας με τον θάνατο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης με το έργο του θυμίζει στους Έλληνες, αλλά και ανακηρύσσει στα πλάτη της γης, ότι Έλληνας σημαίνει πολιτισμός, ήθος και ηρωισμός. Τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν την συλλεκτική σειρά των αριστουργημάτων του οικουμενικού λογοτέχνη, σε υπερπολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις, για να διαβαστούν από όλους τους Έλληνες και να αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αναγνωστών!