Στα «Παραπολιτικά»: Στα ίχνη μεγάλου παραδικαστικού κυκλώματος

207
Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»

Αύριο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με πλούσια θεματολογία και πολλές αποκλειστικότητες. Αποκαλυπτικά θέματα, ρεπορτάζ και μεγάλες προσφορές για όλους τους αναγνώστες μας!

Διαβάστε:

Στα ίχνη μεγάλου παραδικαστικού κυκλώματος

Ανοίγουν στόματα, βάζουν φωτιές

· Ξενικά έρευνα σε βάθος χρόνου

· Με βάση την κατάθεση του αντεισαγγελέα Αγγελή, αναμένεται να τεθούν στο στόχαστρο και μια σειρά από υποθέσεις που μπήκαν στο «ψυγείο» επί των ημερών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

· Πυκνώνουν οι καταγγελίες, κυρίως εισαγγελικών λειτουργών, πολιτικών, επιχειρηματιών, αλλά και δημοσιογράφων, αναφορικά με τον ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης

· Ακόμα δύο δικαστικοί ετοιμάζονται να καταθέσουν

Γιώργος Αυτιάς: Ετοιμάζονται και άλλες ανατροπές στα εργασιακά

Όλο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Με διαταγή Ερντογάν απομακρύνονται από την Τουρκία

2.000 τζιχαντιστές έρχονται Ελλάδα

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα

Μετά τη Νέα Υόρκη

16 επενδύσεις «παίρνουν μπρος» στην Ελλάδα

Σήμερα στα «Π»

Στ. Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η χώρα βρίσκεται σε πορεία αναβάθμισης»

Τζ. Κατσιματίδης, επιχειρηματίας

«11 υπουργοί ζητούσαν μίζες μέσω Ελβετίας»

Υπόγειες διεργασίες

Ο Κόκκαλης και στον ΟΛΠ διά της πλαγίας οδού...

Η αλλαγή του master plan και η εμπλοκή της Intrakat

Παράτυπες προσλήψεις

Ο Κικίλιας «ξεσκεπάζει» τον Ξανθό

Για τη Θεοδώρα του τέως

«Βασιλικός» γάμος στις Σπέτσες τον Μάιο

 Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»

Διαβάστε αύριο στο Secret

· Οι καταγγελίες του Μιωνή που προκαλούν πάταγο

· Στους εισαγγελείς πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου κυκλοφορούν με το διάσημο «Αλφαβητάριο με τον ήλιο»

Το «Αλφαβητάριο» της Συντακτικής Επιτροπής (1919), από τα διασημότερα αναγνωστικά του 20ού αιώνα, είναι προϊόν της εκπαιδευτικής και γλωσσικής μεταρρύθμισης από την επαναστατική κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη το 1917, η οποία ακολούθως, με την εγκατάσταση του Βενιζέλου στην Αθήνα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, εφαρμόστηκε σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη επιτυχής κίνηση για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας γίνεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής.

Για πρώτη φορά, καθιερώνεται η δημοτική γλώσσα σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου, με παράλληλη διδασκαλία της καθαρεύουσας στις δύο τελευταίες τάξεις, ενώ επίσης προκηρύσσεται η συγγραφή αναγνωστικών στη δημοτική γλώσσα, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών.

Πρωταγωνιστικές μορφές της μεταρρύθμισης ήταν οι συνεργάτες του Εκπαιδευτικού Ομίλου: ο Δημοσθένης Ανδρεάδης, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Ζαχαρίας Λ. Παπαντωνίου, ο Παύλος Νιρβάνας και ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

Έτσι, τη διετία 1917-1919 κυκλοφόρησαν τα πρώτα αναγνωστικά στη δημοτική. Μεταξύ αυτών «Το αλφαβητάρι με τον ήλιο» (όπως αποκαλούσαν οι μαθητές το «Αλφαβητάριο» της Συντακτικής Επιτροπής και όπως έχει έκτοτε επικρατήσει να λέγεται). Το βιβλίο αυτό θεωρείται (μαζί με το αναγνωστικό του Ζαχαρία Παπαντωνίου για την Γ' Δημοτικού, "Τα ψηλά βουνά") σημαντικότατος σταθμός "όχι μόνο στην ιστορία του ελληνικού σχολικού βιβλίου αλλά και γενικότερα στην εξέλιξη των ελληνικών εκπαιδευτικών πραγμάτων", όπως σημειώνει ο Αλέξης Δημαράς (βλ. "Καλλιτέχνες και λογοτέχνες στα αναγνωστικά, 1860-1960", ΜΙΕΤ 2010).

Η μεταρρύθμιση όμως αυτή υπήρξε σύντομη καθώς, αμέσως μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου το 1920, συγκροτήθηκε αρμόδια "Επιτροπεία" η οποία εις άπταιστον καθαρεύουσα, αποφάνθηκε ότι τα βιβλία αυτά ως "εθνικά επιλήψιμα" έπρεπε "να εκβληθώσι πάραυτα εκ των σχολείων και να καώσι", ενώ οι δημιουργοί τους έπρεπε να διωχθούν ποινικά για τη "διαφθορά της ελληνικής γλώσσας".

Ωστόσο, το "Το αλφαβητάρι με τον ήλιο" δεν κάηκε, παρά απομακρύνθηκε προσωρινά από τις σχολικές αίθουσες, στις οποίες επέστρεψε από το 1928, μετά τη νίκη του Ελευθέριου Βενιζέλου στις εκλογές της 19ης Αυγούστου.

Μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα -και δέκα χρόνια από την πρώτη του έκδοση-, το 1929, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο "Δημητράκου ΑΕ" το δεύτερο μέρος του "Αλφαβηταρίου", αρχικά με εικονογράφηση του Φώτη Κόντογλου, ενώ κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 επανέρχεται η εικονογράφηση του Κ. Μαλέα.

Οι εκδόσεις που γίνονται από το 1929 και στο εξής περιλαμβάνουν και τα δύο μέρη -το πρώτο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τα γράμματα και τους φθόγγους με σύντομες προτάσεις, και το δεύτερο, όπου παρατίθενται μεγαλύτερα κείμενα. Το "Αλφαβητάρι με τον ήλιο" είναι το τρίτο βιβλίο της μοναδικής αυτής σειράς που σας προσφέρουν τα Παραπολιτικά και περιλαμβάνει τα θρυλικά αλφαβητάρια και αναγνωστικά του 20ού αιώνα, που έχουν αγαπηθεί και συνδεθεί με συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ή ιστορικές περιόδους της χώρας μας.

Χάρη στα βιβλία της σειράς, ο αναγνώστης θα απολαύσει την τέρψη που προσφέρουν τα γλαφυρά τους κείμενα και η καλλιτεχνική εικονογράφησή τους και θα ταξιδέψει μαζί τους σε άλλες εποχές, γεμάτες νοσταλγία και αθωότητα.

 Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»