Σταϊκούρας: «Αισιοδοξία για την 4η αξιολόγηση των Θεσμών»

258
Σταϊκούρας: «Αισιοδοξία για την 4η αξιολόγηση των Θεσμών»

Την αισιοδοξία του για την πορεία της 4ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, στόχος των συναντήσεων είναι η συνεχής ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς ενόψει της ολοκλήρωσης της έκθεσής τους, που αναμένεται να δημοσιευθεί στις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξεταστεί στο επόμενο Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

Εκεί θα κριθεί η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP). Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως στις επαφές του με τους θεσμούς, εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα εν λόγω κεφάλαια σε αναπτυξιακά έργα.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για την εν λόγω έκθεση, ο Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Αναφερόμενος στο «σχέδιο Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ανέφερε πως δεν υφίσταται κάποιο ανοιχτό σημείο, ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο η νομοθέτησή του, αλλά εξετάζεται η πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των τραπεζών και της Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «σημαντικό στοιχείο» ότι «ήρθε πρωθύστερα η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η ελληνική Οικονομία θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2021».