Σταϊκούρας: «Διαθέτουμε το σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας»

147
Σταϊκούρας: Δεν θα μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο

«Διαθέτουμε το σχέδιο και την ικανότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες κατά την πρώτη ημέρας του διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: «Κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μέσω επενδύσεων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας στην πρωτοφανή κρίση, τονίζοντας ότι η Kυβέρνηση διαθέτει το σχέδιο, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα για την υλοποίηση όλων όσων χρειάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το δίχτυ ασφαλείας για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, μέτρα που μπορεί να εμπλουτιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το δημοσιονομικό περιθώριο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η κρίση και τον καθοριστικό ρόλο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πρωτοβουλιών όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγειονομικής κρίσης και της επόμενης ημέρας.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε στην κληρονομία της πολυετούς κρίσης που προηγήθηκε της πανδημίας: το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό δημόσιο χρέος. Αναφέρθηκε ακόμα στις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας και την ανάγκη κινητοποίησης επενδύσεων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.

Ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group) αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις αλλά και τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, ενώ σημείωσε τη θετική επίδραση που είχε η διαχείριση της πανδημίας στη διαχρονικά χαμηλή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους.