Σταϊκούρας σε Αυτιά: «Επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια»

287
Η αποτροπή του κύματος «λουκέτων» σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού είναι στόχος της Κυβέρνησης.

Η αποτροπή του κύματος «λουκέτων» σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού είναι στόχος της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση εξετάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα της επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς, ανέφερε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση».

Όπως είπε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου και θα πληρωθούν 1,5 δισ., ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις.

Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Από 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Βασικά στοιχεία της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5:

- 50% μη επιστρεπτέο

- ελάχιστο όριο 1000 ευρώ

- καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020

Η επόμενη επιστρεπτέα (6) αναμένεται γύρω στο Μάρτιο όπως επεσήμανε ο υπουργός, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

«Η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα. Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020. Η σταθερή μείωση της καταβολής φόρου θα μας απασχολήσει στις αρχές του καλοκαιριού.», ανέφερε.

Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είπε ότι δεν θα μειωθεί, πολλές όμως άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν.

Για τα ενοίκια του Νοεμβρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι βγαίνει υπουργική απόφαση τη Δευτέρα, προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας μα πληρωθούν στους ιδιοκτήτες.

«Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το μήνα Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάσουν τίποτα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι και οι απλήρωτες συντάξεις.