Σταϊκούρας: Στο τραπέζι σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας από 22 Μαρτίου

103
Σταϊκούρας: Στο τραπέζι σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας από 22 Μαρτίου

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου εξετάζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η Οικονομία», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6».

Αυτό επιβεβαιώνει τα τελευταία σενάρια που αναφέρουν πως το lockdown θα πάρει παράταση για ακόμα έξι μέρες, μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Ακόμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι στα τρία δισεκατομμύρια είναι συνολικά το κόστος των μέτρων στήριξης για έναν μήνα εκ των οποίων τα 750 εκατομμύρια εστιάζονται στο λιανεμπόριο.

«Ωστόσο, έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών», πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισεκατομμύρια και με τα 520 εκατομμύρια να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισεκατομμύρια είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατομμύρια περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισεκατομμύρια θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

«Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το δεύτερο Δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

«Έχουμε ένα θετικό "carry over", αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο Χρηστός Σταϊκούρας είπε πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 11,6 δισεκατομμύρια το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.