Σταϊκούρας: «Θετικές οι εξελίξεις στο Eurogroup,αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας»

139

Θετικές εξελίξεις αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ότι θα καταγραφούν στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας την Βουλή για την πορεία των ευρωπαϊκών συζητήσεων προανήγγειλε πως “έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί”:

- επενδυτική πρωτοβουλία στήριξης των εθνικών συστημάτων Υγείας των κρατών μελών, των επιχειρήσεων και εργαζομένων από τα διαρθρωτικά ταμεία

- η πρόταση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι κοντά σε συμφωνία (υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις από λίγα κράτη μέλη) είναι και η πρόταση για δημιουργία Ταμείου στήριξης των θέσεων εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε “δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την αξιοποίηση πιστοληπτικών γραμμών για όλα τα κράτη. Η θέση της Ελλάδας είναι να υπάρξει συμφωνία και προϋποθέσεις που θα απαντούν στις ανάγκες της συγκυρίας και θα αντιμετωπίζουν το σοκ της οικονομίας”.

“Ακόμα και με αυτές της παρεμβάσεις ύψους άνω των 500 δισεκατομμύρια ευρώ η άποψή μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Συνεπώς το συνολικό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο” εξήγησε ο υπουργός για να προσθέσει “πιστεύουμε και διεκδικούμε επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές και ευρωπαϊκή οικονομία με έκδοση ευρωπαϊκού αξιόγραφου και άλλων εργαλείων, αξιοποίηση προϋπολογισμού και ενίσχυση επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Όλα αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την επόμενη ημέρα”, ανέφερε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

“Το προχθεσινό Εurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Ευελπιστώ ότι θα γίνει σήμερα με συνολικό συνεκτικό σχέδιο που θα εμφορείται από τις αξίες της αλληλεγγύης και παράλληλα δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων”, πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.