Στέφανος Παραστατίδης: «Προχωράμε ενωμένοι με μία πολιτική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα»

245

«Προχωράμε ενωμένοι με μία πολιτική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα», τονίζει ο Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης σε συνέντευξη του στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου, ο οποίος ταυτόχρονα αναλύει τον σχεδιασμό του κόμματος για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου επισημαίνει ότι ζητούμενο για το Κίνημα Αλλαγής είναι η μέγιστη δυνατή αντιπροσώπευση, η δημιουργία προϋποθέσεων για συνεργασίες και η αποσόβηση κυβερνητικού αδιεξόδου.

Συνέντευξη στον Χρήστο Δ. Δρούζια

- Έχετε αναλάβει ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο στο Κίνημα Αλλαγής, του Γραμματέα Οργανωτικού. Για το 2020, ποιοί είναι οι βασικοί στόχοι σας και πώς σκέφτεστε να πορευθείτε για να γίνει εφικτή η ανάκαμψη του κόμματος;

Πράγματι, η τιμή, όπως και η ευθύνη είναι μεγάλη. Κάθε μας βήμα θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα, με στρατηγική, σχέδιο, δράση και αποτέλεσμα. Έχουμε ήδη θέσει στόχους και χρονοδιαγράμματα, έχοντας ως διαρκές ζητούμενο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ανοιχτού κόμματος-θεσμού.

Οι οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει γίνουν ξανά ζωντανοί οργανισμοί, να συζητούν, να συνεργάζονται, να αμφιβάλλουν, να παράγουν ιδέες, να αφουγκράζονται την κοινωνία, να τρέφονται από την πολιτική, να ενισχύουν τον δημοκρατικό μας χαρακτήρα.

Προετοιμαζόμαστε σκληρά γι’ αυτό. Ο σχεδιασμός μας το αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνει σύγκλιση όλων των οργάνων, εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, δημιουργία θεματικών δικτύων με περιφερειακές συνδιασκέψεις και στις 13 περιφέρειες και βεβαίως εσωκομματικές διαδικασίες στα περιφερειακά όργανα του κόμματος. Είναι πυκνός ο χρόνος. Όμως είμαστε έτοιμοι και, αφού ξεπεράσαμε τις συμπληγάδες που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μας συρρικνώσουν, προχωράμε ενωμένοι με μία πολιτική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα.

 - Το Μάρτιο θα διεξαχθεί η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής. Τι επιδιώκετε και τι προσδοκάτε μέσα από αυτή;

Η συνδιάσκεψη έχει ως στόχο να ορίσει το ιδεολογικοπολιτικό μας αποτύπωμα έναντι των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να καταγράψουμε, από τα κάτω προς τα πάνω, όλες τις αγωνίες, τις ιδέες και τις σκέψεις των μελών μας και να συνθέσουμε ένα κεντρικό αφήγημα-πυξίδα για την παράταξή μας. Ξέρετε, στην πολιτική του 21ου αιώνα δεν χρειάζεται να έχουμε ως κόμμα απόλυτες και δογματικές θέσεις για τα πάντα. Θα ήταν, άλλωστε, αταίριαστο με τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό μίας μεταβατικής εποχής. Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι για το πού πάμε, πώς πάμε και με ποιους πάμε. Και αυτό θα πράξουμε στην πολιτική μας συνδιάσκεψη.

- Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος που θα επαναφέρει το μπόνους.Ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει τελικά το Κίνημα Αλλαγής;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει τοποθετηθεί με σαφή πρόταση επί του εκλογικού νόμου. Ζητούμενο για μας είναι η μέγιστη δυνατή αντιπροσώπευση, η δημιουργία προϋποθέσεων για συνεργασίες και η αποσόβηση κυβερνητικού αδιεξόδου. Δεν πιστεύουμε ότι ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να εκβιάζει συνεργασίες αλλά να έρχεται ως επιστέγασμα αυτών. Άλλωστε, κυβερνήσεις συνεργασίας είχαμε από το 2011 έως το 2019. Ούτε βεβαίως να αυθαιρετεί με υπερβολικά μπόνους που διασφαλίζουν αυτοδυναμίες εις βάρος του πλουραλισμού και της δημοκρατίας. Εδώ είμαστε να συζητήσουμε τα περαιτέρω. Πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι την κομματική υστεροβουλία.

- Έξι μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πώς την κρίνετε, τι βαθμό θα βάζατε στο μέχρι σήμερα έργο της και πού νομίζετε ότι υστέρησε σε αυτή την πορεία;

Είναι από τις φορές που μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι παρέλαβε χάος, με όσα έχουν γίνει την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όχι τόσο στο πεδίο της οικονομίας όπου απλώς είχαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρη και πιστή εφαρμογή του μνημονίου, αλλά στους θεσμούς, στη δημόσια διοίκηση, στην αξιοκρατία, στην παιδεία και την υγεία. Η αναχρονιστική κυβέρνηση της δήθεν Πρώτης Φοράς Αριστεράς έκανε τα στοιχειώδη για τον κο Μητσοτάκη να μας φαίνονται άλματα.

Στην πραγματικότητα όμως τα δείγματα του κ. Μητσοτάκη μας δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αφήσει πίσω της τον παλιό της εαυτό. Τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων, Διοικητών Νοσοκομείων με κομματικά κριτήρια, παράβαση βασικών δικαιωμάτων στον τρόπο που λειτουργεί η Αστυνομία, υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του ενός, και πληθώρα πελατειακών διευθετήσεων είναι λίγα από τα δείγματα γραφής του μέχρι στιγμής που μάς δείχνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Μητσοτάκης. Η δε πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη συνοδεύεται από εργασιακή επισφάλεια, μείωση του κοινωνικού προϋπολογισμού και απουσία στρατηγικής και οράματος.

Με όρους βαθμολογίας λοιπόν, δεν θέλω να είμαι υπερβολικός ότι μένει μετεξεταστέος, αλλά σίγουρα ο βαθμός του δεν είναι τόσο καλός όσο ο βαθμός που παίρνει στα επικοινωνιακά, όπου σίγουρα είναι άριστος, καθώς καταφέρνει να παρουσιάζει το στοιχειώδες και αυτονόητο ως επίτευγμα και σημαντικό έργο.

*Δημοσιεύτηκε στο Καρφί του Σαββατοκύριακου