Στη «Μαύρη Τρύπα» της Novartis οι σκευωροί: Στον «αέρα» και η «δωροδοκία» Λοβέρδου

251
Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση Novartis

Νέα στοιχεία και πολλά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην αποστολή της δικογραφίας Novartis στην Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς, όπου ζητείται ή άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Όπως μάλιστα αποκαλύφθηκε εχθές, από τον Φεβρουάριο του 2018, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής δεν έχει κληθεί από κανέναν να καταθέσει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το έχει ζητήσει επίμονα και αυτοβούλως.

Σε αυτή την αποκάλυψη προέβη ο κ. Μιχάλης Φαράντος, συνήγορος του κ. Φρουζή, και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του σε πρώιμο στάδιο, οι οποίοι ελέγχθηκαν από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και έχουν βρεθεί νομότυποι.

Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στη διάρκεια της εκπομπής «Ρουά Ματ» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν πολλά στοιχεία και ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην αποστολή της δικογραφίας Novartis στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς, με την οποία ζητείται ή άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου.

Τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Γεωργιάδης, για άλλη μια φορά, χαρακτήρισαν σκευωρία την υπόθεση και προανήγγειλαν μηνύσεις κατά όσων ενορχήστρωσαν αυτή την εκστρατεία λάσπης, όπως είπαν, κατά των ιδίων.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του κ. Φαράντου στην εκπομπή, ο οποίος, πέραν των προαναφερομένων, τόνισε ότι ο πελάτης του αρνείται κάθε κατηγορία, χαρακτήρισε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ψευδείς και, όπως ανέφερε, στον κατάλληλο χρόνο θα υποβληθούν μηνύσεις εναντίον τους.

Συνάντησε μια φορά τον Λοβέρδο, παρουσία άλλων

Ο ίδιος είπε ότι ο κ. Φρουζής συνάντησε ως πρόεδρος των Φαρμακοβιομηχάνων και παρουσία άλλων, μια μόνο φορά και για λίγα λεπτά με τον κ. Λοβέρδο.

Στην εκπομπή, ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί και δεν μπορεί να δικαστεί ο κ. Λοβέρδος, παρά μόνο αν καταργηθεί το Σύνταγμα.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σε έγγραφό της η κ. Τουλουπάκη, το 2017, αναφέρει για τον κ. Παπαντωνίου πως, αν και βλέπει ενδείξεις ενοχής, δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για παθητική δωροδοκία λόγω παραγραφής, εκφράζοντας την απορία γιατί άλλαξε θέση και στάση για το ίδιο ζήτημα στην υπόθεση Novartis.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι θα καθίσει τους σκευωρούς του στο σκαμνί και θα υπερψηφίσει την άρση της ασυλίας του προκειμένου να λάμψει όλη αλήθεια: «Κάθε τιμολόγηση έγινε με τον νόμο που πέρασα με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης.

»Το φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας το έβαλα γιατί κατά τη θητεία μου ήταν το μοναδικό και το δημόσιο ωφελήθηκε καθώς η τιμή του έπεσε σημαντικά. Τον Απρίλιο του 2018 άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Ελέγχθηκαν συγγενείς και συνεργάτες μου και δεν βρέθηκε τίποτα.

»Διώκομαι για πολιτικούς λόγους και θα τους καθίσω στο σκαμνί. Υπάρχει σκάνδαλο φαρμάκων με τις εταιρίες που επεδίωκαν την υπερσυνταγογράφηση και δεν εξαιρείται κανένας».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης διαφώνησε, λέγοντας : «Ο Ανδρέας Λοβέρδος αντρίκια είπε ότι θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του. Εγώ θα ψηφίσω κατά γιατί είναι σκευωρία. Κάνει λάθος ο Ανδρέας. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία η Βουλή να άρει ασυλία για παράνομη κλήση. Αν όμως τεθεί θέμα σε μένα, θα παραιτηθώ οποιασδήποτε παραγραφής και ας με στείλουν ειδικό δικαστήριο. Επί υπουργίας Λοβέρδου η Novartis έχασε σε τζίρο, επί υπουργίας δικής μου έχει ζημίες».

Στην εκπομπή παρενέβη και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, που ανέφερε ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης έκανε αναφορά στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να ελεγχθεί η κ. Τουλουπάκη, καθώς και να μην ληφθεί υπόψιν η κατάθεση που έδωσε ως Μάξιμος Σαράφης τον Δεκέμβριο του 2018, την οποία και διάβασε σε εφημερίδα ένα μήνα πριν, τον Νοέμβριο του 2018.

Αποκάλυψε επίσης πως η κ. Τουλουπάκη απέστειλε αίτημα να ανοίξουν τρεις λογαριασμοί Φρουζή στην Ελβετία, οι οποίοι δεν υπήρχαν και ότι βρέθηκε μόνο ένας στη Ζυρίχη, από τον οποίο δεν υπάρχει εκροή χρήματος.

Απόλυτο φιάσκο με τη Novartis

Αλλεπάλληλα τα κενά αξιοπιστίας στη δικογραφία

Την ίδια στιγμή αλλεπάλληλα ειναι τα κενά αξιοπιστίας και του δεύτερου μέρους της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε στην Βουλή καθώς στις διάτρητες καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων που προσομοιάζουν με εκθέσεις ιδεών ήρθαν να προστεθούν μαρτυρίες προσώπων που ήδη ελέγχονται για βαρύτατα αδικήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το protothema.gr, ο Νικόλαος Μανίας που εμπλέκει τον πρωην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβερδο έχει καταγγελθεί από δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, ότι είχε δωροδοκηθεί από την φαρμακοβιομηχανία.

Η μαρτυρία του μάλιστα, χαρακτηρίζεται αναφορά και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο ως δυνάμει κατηγορούμενος από δύο προστατευόμενους μάρτυρες, υπάγεται στο καθεστώς των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας «για πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές».

Ειναι δε χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο κ. Μανίας ζητα να υπαχθείσα στις ευεργετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα επιδιώκοντας να ελαφρύνει την θέση του.

Με αυτά τα δεδομένα - ότι ο ίδιος κατονομάζεται ως χρηματιζόμενος, άλλα ως δυνάμει ένοχος- εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ποινική αξιολόγηση των όσων κατέθεσε ο Νικόλαος Μανίας στις 4 Απριλίου στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Επιπλέον είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα όσα είπε δεν χαρακτηρίζονται ως μαρτυρία- κατάθεση αλλά ως αναφορά - «έκθεση αναγγελίας αξιόποινης πράξης» και μάλιστα με αυτό το πρόσχημα υπάγεται ο Μανίας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές.