Στη Βουλή δικογραφίες για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

170
«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή διαβίβασε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικογραφία με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ακόμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στο Κοινοβούλιο και την υπόθεση της Folli Follie που αφορά τους δύο πρώην υπουργούς, Αλέξη Χαρίτση και Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η πρώτη δικογραφία άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία, στην οποία προστέθηκαν στη συνέχεια με υπομνήματα και καταθέσεις όπου ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο επιχειρηματίας αποδίδει ρόλο «ενορχηστρωτή» στον Νίκο Παππά στην προσπάθεια να κατοχυρωθεί μία από τις τηλεοπτικές άδειες στον διαγωνισμό του 2016 σε πρόσωπα της επιρροής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ισχυρίζεται στο πλαίσιο δικαστικής αντιδικίας του με τον κατασκευαστικό λιβανέζικο όμιλο CCC, ότι έκανε μία εικονική συναλλαγή με την συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου να του δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στο διαγωνισμό.

Όταν αυτός κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τα χρήματα, που τώρα η CCC διεκδικεί από τον ίδιο, διατέθηκαν με υπόδειξη του Νίκου Παππά για να ανοίξει η εφημερίδα «Documentο».

Ο Καλογρίτσας στο υπόμνημά του στον εισαγγελέα ανέφερε πως ο Νίκος Παππάς «οργάνωσε σχέδιο για κανάλι ΣΥΡΙΖΑ», με την εισαγγελία να έχει περιλάβει έξι αδικήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρείας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων) παραμένει στην Εισαγγελία για να συνεχιστεί η έρευνα. 

Σε ό,τι αφορά στη δικογραφία της Folli Follie αυτή διαβιβάζεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων από τους πρώην Υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον, προφυλακισμένο πλέον, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Στα επίμαχα μηνύματα γίνεται αναφορά σε «ισχυρούς συμμάχους» της εταιρείας την περίοδο που βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών.

Ο εισαγγελέας στο σχετικό διαβιβαστικό αναφέρει ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ' άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτές και φυσικά πρόσωπα.

Ακόμα, η εισαγγελία ζητά από τη Βουλή να αποφανθεί για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας του εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος  Αραχωβίτη, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται, όπως και των δύο πρώην υπουργών στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας και του προφυλακισμένου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. 

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ελέγχεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας καθώς φέρεται να είχε δεχθεί ποσό ύψους 80 χιλιάδων ευρώ από την Follie Folli.

Ο πρώην βουλευτής ισχυρίζεται πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν ως χορηγία στο νοσοκομείο της περιφέρειάς του.

Αντίθετα η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται άδεια για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα καθώς το γεγονός ότι δεν είναι πλέον βουλευτής δίνει το νομικό δικαίωμα της έρευνας άνευ αδείας της Βουλής. 

Για τον Μάκη Μπαλαούρα ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.

Η έρευνα αφορά και τους ιδρυτές της εταιρείας και τον διευθυντή ασφαλείας που φέρονται να είχαν γνώση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων περί «ισχυρών συμμάχων του ομίλου». 

Ανοιχτή βέβαια παραμένει και η έρευνα για τυχόν ευθύνες της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καθυστέρηση στον έλεγχο της Folli Follie μετά από καταγγελίες επενδυτών η οποία είχε τεθεί στο αρχείο στις αρχές Δεκεμβρίου. Πλεον μετά την ανάσυρση της η υπόθεση είναι εκ νέου ανοιχτή.