Στη Βουλή ο εκλογικός νόμος: Πότε ψηφίζεται - Τι προβλέπει

406
Στις 10 μονάδες η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα ο νέος εκλογικός νόμος. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο θα εισαχθεί την Τετάρτη για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και αναμένεται να ψηφισθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών καταργείται η απλή αναλογική που είχε ψηφισθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το bonus είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ακόμα, ο νέος εκλογικός νόμος απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. 

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει κάτω από 25% δεν παίρνει μπόνους, ενώ αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό περίπου 40%.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που φέρει τον τίτλο «Εκλογή βουλευτών» εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός διά του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Τα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου είναι τα εξής:

Κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%

20 έδρες bonus στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25%

• Κλιμακωτό bonus 1 έδρας για κάθε 0,5% πάνω από το 25%

50 έδρες το ανώτατο bonus

Για παράδειγμα, το πρώτο κόμμα:

• Με ποσοστό 25% παίρνει bonus 20 έδρες

• Με ποσοστό 35% παίρνει bonus 40 έδρες

Πατήστε εδώ το σχέδιο νόμου

Πατήστε εδώ και δείτε την αιτιολογική έκθεση