Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία - Tι αναφέρουν τα δύο κείμενα

359

Στο ελληνικό κοινοβούλιο κατατέθηκαν τα κείμενα των δύο συμφωνιών καθορισμού της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, οι δύο συμφωνίες θα συζητηθούν στις Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η συζήτηση και οι σχετικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στους ομολόγους του πως η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα περιστατικά στην Αν. Μεσόγειο και επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με τη γειτονική χώρα, όσο υπάρχει ένταση, και μόνο για τη μία διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.

Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020»,

τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Δείτε το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη συμφωνία με την Αίγυπτο