Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για ΑΟΖ

284

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στη Βουλή οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις ΑΟΖ, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε την ανακοίνωση στον ΣΚΑΪ, ενώ για την Τουρκία ξεκαθάρισε πως: «επιθυμούμε το διάλογο, αλλά θέλουμε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις. Διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», διευκρινίζοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Γερμανία παραμένουν.

Επισήμανε επίσης ότι όλες οι πλευρές που έχει κινητοποιήσει διπλωματικά η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι χρειάζεται απομάκρυνση του Oruc Reis από την περιοχή: «Η διπλωματία δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος, θέλει χρόνο για να αποδώσει».

«Δεν προκάλεσε ένταση η Ελλάδα, ούτε οξύνει η Ελλάδα την ένταση, προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουν διαβάσει οι εταίροι μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μεταξύ άλλων η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 – 28 Αυγούστου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων: «θα είναι νομίζω πυκνές οι εξελίξεις μέχρι τότε, η Ελλάδα έχει βάλει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της στο τραπέζι... Περιμένουμε μέχρι τότε να έχει αποδώσει η διπλωματία, η αποκλιμάκωση και αποφυγή μονομερών ενεργειών».