Στην εποπτεία της Τρόικα δεσμεύσεις και παροχές Τσίπρα

79

Πλεόνασμα και υπερπλεόνασμα για 2018 και 2019 απασχόλησε τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα κατά τη πρεμιέρα της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι ξένοι τεχνοκράτες εγκαταστάθηκαν από το πρωί της Δευτέρας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας στοιχεία για την πορεία εσόδων και δαπανών για υπουργεία αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Ο στόχος ήταν να διαπιστώσουν αν είναι εφικτό κατ’ αρχήν να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου περίπου 600 εκατ. όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά προκειμένου να μοιραστεί και φέτος το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».

Όπως ήταν φυσικό ζήτησαν τις προβλέψεις των υπηρεσιακών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και για το 2019, την ακριβή κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ζήτησαν αναλυτικά το κόστος για την πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου για τις επιχειρήσεις, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς και την προέλευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την αποπληρωμή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Επίσης, ζήτησαν και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου των συντάξεων, αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Οι ξένοι τεχνοκράτες επικεντρώθηκαν κυρίως στη λογιστική διευθέτηση, δηλαδή από πού θα εξοικονομηθούν τα 2,88 δισ. ευρώ το 2019 και τα 3,1 δισ. ευρώ το 2020 ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο όπως έχει συμφωνηθεί.

Η διαρθρωτική αναγκαιότητα των μέτρων αλλά και η σκοπιμότητα των παροχών που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ θα συζητηθούν επί της ουσίας με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα φτάσουν στην Ελλάδα σήμερα το βράδυ και αφού ενημερωθούν για τα στοιχεία που θα έχουν ήδη συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν μάλλον στο υπουργείο Οικονομικών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη.

Πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί αναμενόμενη την αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων αφού το Ταμείο επέβαλε την προνομοθέετηση του μέτρου, αποδεχόμενο και τα αντισταθμιστικά μέτρα που πρότειναν τότε οι ελληνικές αρχές.

Εγκαινιάζοντας μάλιστα μια νέα εποχή οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών επιμέρους συναντήσεις και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχής γενομένης από τη Νέα Δημοκρατία.

Στην ατζέντα των εκπροσώπων των δανειστών, εκτός από τα δημοσιονομικά, που όπως φαίνεται θα μονοπωλήσουν και την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, υπάρχει και η παρακολούθηση των υπολοίπων πέντε βασικών πεδίων μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει δεσμευτεί να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα:

– Την πορεία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων όπου εκκρεμεί η μαζική άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους ενταγμένους στο νόμο Κατσέλη, η επιτάχυνση του μέτρου των πλειστηριασμών και η ένταση του μέτρου της πώλησης πακέτων δανείων.

– Την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων από το 2014 σε ποσοστό 100% και των συντάξεων μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου σε ποσοστό τουλάχιστον 30% που καθυστερεί.

– Την προώθηση βασικών αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν από το τρίτο Μνημόνιο, όπως η ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας και ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης, θα πρέπει να εμφανιστεί πρόοδος και στη λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.

– Την ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο, ειδικά για το διορισμό ανεξάρτητων γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, τη νέας μορφής κινητικότητα και την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

– Την προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πακέτο αυτό εντάσσονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αύξηση του κατωτέρου μισθού αλλά και η υλοποίηση της νέας μορφής συλλογικών διαπραγματεύσεων που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση Επίσης έμφαση θα δοθεί και στις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στην αγορά ενέργειας από την πώληση των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και την αγορά του φυσικού αερίου.

Μάλλον Δεκέμβρη οι συντάξεις

Οι επικεφαλής των δανειστών θα έχουν άλλη μια επαφή με το σκληρό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, χωρίς να αφήσουν όμως κάποιο σημείωμα για τα ευρήματά τους.

Το θέμα των συντάξεων θα εξεταστεί σε επιμέρους επαφές που θα υπάρξουν μέχρι και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος θα συζητηθεί και στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Τον Νοέμβριο θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την πρώτη αξιολόγηση μετά τα Μνημόνια, όπου θα εκφράζεται και μια πρώτη άποψη για το θέμα της μη εφαρμογής του μέτρων των περικοπών στις συντάξεις. Πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχουν τελικές αποφάσεις πριν από την τελευταία αξιολόγηση του 2018 στις αρχές Δεκεμβρίου.