«Στην κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα–Τουρκία: Οι κρίσιμες ημερομηνίες, οι καθοριστικές κινήσεις

302
Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: «Θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες εφόσον οι δύο πλευρές δείξουν καλή θέληση»

Η Άγκυρα ούτε καν προσπαθεί να κρύψει τις επιθετικές προθέσεις της, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κλιμάκωση της έντασης.

Με πατημένα τα γκάζια βρίσκεται η ελληνική διπλωματική υπηρεσία. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά τις ενέργειες ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Νίκος Δένδιας έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων σε μία προσπάθεια να αποδομήσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και να εδραιώσει τις συμμαχίες της Αθήνας.

Ιδανική πλατφόρμα για τον σκοπό αυτό είναι το άτυπο πρόγευμα εργασίας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 20 υπουργοί Εξωτερικών με θέμα τη διεύρυνση.

Μπορεί η πρωτοβουλία να εντάσσεται σε μία σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο μετατοπίζουν την ατζέντα.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

Οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έχουν σταματήσει από την προηγούμενη Πέμπτη που πήραν στα χέρια τους το μνημόνιο-συμφωνία να επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «κενή περιεχομένου» τη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε για να υπογράψει. Η διεθνοποίηση της κατάστασης αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα της Αθήνας, η οποία επιχειρεί αν οδηγήσει την Άγκυρα σε μία διπλωματική απομόνωση. Για τον λόγο αυτό δίνει μεγάλη βαρύτητα στις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, του ρωσικού και του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμµανουέλ Μακρόν.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως και στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραµπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Στο μέτωπο αυτό επιχειρείται η διαμόρφωση ενός τείχους από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο με μερική αμερικανική υποστήριξη. Την ιδία στιγμή, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «θωρακίζονται» και τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, μέσα από τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης µε ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.