Επιστρέφει η Eλπίδα - Στήνεται Τείχος Ανοσίας στην Ελλάδα

121
Στήνεται Τείχος Ανοσίας - Κοντά στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη προσπάθεια των πολιτικών και υγειονομικών Αρχών να «χτιστεί» Τείχος Ανοσίας έναντι στον κορωνοϊό.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, εν μέσω τρίτου κύματος της νόσου Covid-19.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν διενεργηθεί στη χώρα μας 915.000 εμβολιασμοί έναντι της Cοvi-19, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, ενώ περίπου 330.000 πολίτες είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε τη Δευτέρα την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας και από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Όπως ανέφερε, σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, ακόμα και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και –αν και οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν, τουλάχιστον όχι σοβαρά– να συντελέσουν στη μετάδοση του ιού.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca και το οποίο στη χώρα μας δεν συστήνεται σε άτομα 65 ετών και άνω, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι πρόσφατη αξιολόγηση κατέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε μεγάλες ηλικίες, γεγονός που, όπως είπε, «αναμένεται να δρομολογήσει και τροποποίηση των συστάσεων».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κάνοντας μία ανασκόπηση των δύο μηνών της επιχείρησης «Ελευθερία», σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 6.000 διανομές σε εμβολιαστικά κέντρα εκ των οποίων τουλάχιστον 300 ήταν σε νησιά.

Συνολικά έχουν αναφερθεί στον ΕΟΦ 1.266 συμβάντα ύποπτα για παρενέργειες προς διερεύνηση, εκ των οποίων ελάχιστα έχουν συνδεθεί με τον εμβολιασμό (μόνο έξι περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης), ενώ έχουν εντοπιστεί λιγότερα από δέκα περιστατικά μη τήρησης της λίστας.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και παρά τον περιορισμένο αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν λόγω της Κυριακής (περίπου 17.900, όταν τις καθημερινές τα ημερήσια τεστ ξεπερνούν πλέον τις 45.000), χθες καταγράφηκαν 1.176 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί 192.270 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας. Τριάντα άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 6.534 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 406 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν προχθές 259 (μέσος όρος επταημέρου 292 εισαγωγές την ημέρα). Από τα νέα κρούσματα τα 553 εντοπίστηκαν στην Αττική, 111 στη Θεσσαλονίκη και 81 στην Αχαΐα.