Στηρίζουν Τσίπρα οι ΗΠΑ για τις απελάσεις Ρώσων-Έντονη αντίδραση από Μόσχα

77

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα «που υπερασπίζεται την κυριαρχία της» εξέφρασε το State Department, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, αναφέρει ότι «Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι επιχείρησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η Ρωσία πρέπει να δώσει τέλος στην αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που έλαβε η Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: Η απέλαση δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις

Η απέλαση των Ρώσων διπλωμάτων από την Ελλάδα δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει η πάγια τακτική της «συμμετρικής συνέπειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου.

«Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις», είπε η Ρωσίδα αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Μόσχα προς ΝΑΤΟ: Απορροφήσατε τα Σκόπια «με το ζόρι»

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ «απορροφήθηκε», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

«Η απορρόφηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των "ανοιχτών θυρών" έχει γίνει αυτοσκοπός και εργαλείο με στόχο τον γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το Reuters από τη Μόσχα.