Στο Δρομοκαΐτειο, υπό αστυνομική φύλαξη, η 55χρονη που χαράκωνε βρέφη: Ποια η κατάσταση της (Video)

130

Για το προσωπικό του νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο», όπου διανύει το δεύτερο 24ωρο νοσηλείας της η 55χρονη Α.Κ. που κατηγορείται ότι χαράκωνε με αιχμηρό αντικείμενο μωρά σε εμπορικά κέντρα, είναι μία από τις επτά ασθενείς που εισήχθησαν προχθές και νοσηλεύονται ακουσίως, με εισαγγελική εντολή – αυτό σημαίνει πως ταξινομείται στα δύσκολα και σοβαρά περιστατικά ψυχικής ασθένειας.

Για τις οικογένειες που βίωσαν τον τρόμο και το σοκ από τις επιθέσεις και τα τραύματα σε βάρος των μωρών τους η γυναίκα αυτή συμβολίζει έναν «ζωντανό εφιάλτη» από τον οποίο προσπαθούν να ξεφύγουν.

Για τους λειτουργούς της ψυχικής υγείας η 55χρονη αποτελεί δυστυχώς μία συνηθισμένη περίπτωση ψυχικά ασθενούς με πλημμελή φροντίδα, με κενά και ανακολουθίες στη σωστή λήψη των φαρμάκων της, γεγονός με επιπτώσεις δραματικές στη ζωή της και φυσικά στη ζωή των άλλων.

Στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών «Ελλήνων Αμερικής» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαϊτειο» η 55χρονη μοιράζεται έναν θάλαμο με άλλες δύο ασθενείς.

Έξω από τον θάλαμο βρίσκονται δύο αστυνομικοί που έχουν χρεωθεί τη φύλαξή της. Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης οπότε η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην Α.Κ., οι γιατροί την παρακολουθούν και την υποβάλλουν σε εξετάσεις.

Η ψυχωσική συνδρομή, που διαγνώστηκε κατά την εξέταση της ασθενούς, είναι μια πρώτη εκτίμηση, που ενδεχομένως θα γίνει πιο λεπτομερής τις επόμενες ημέρες εφόσον οι γιατροί αποφανθούν ότι επιβάλλεται η νοσηλεία της και πέραν της 48ωρης παρακολούθησης στο πλαίσιο της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Η 55χρονη, ήρεμη, επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα της καταλογίζονται, κάνει λόγο για σκευωρία και απειλεί με μηνύσεις τις οικογένειες με τα μωρά εναντίον των οποίων φέρεται να έχει επιτεθεί και προκαλέσει σωματικές βλάβες. Ωστόσο, το ιστορικό της κάθε άλλο παρά ενισχύει τα λεγόμενά της. Κατά πληροφορίες, η γυναίκα από τα Άνω Λιόσια έχει ιστορικό ψυχικής νόσου και (έπρεπε να) λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Η συμπεριφορά της όπως προέκυψε και από τη μέχρι τώρα παρακολούθησή της μέσα στο «Δρομοκαϊτειο», χαρακτηριζόταν από εντάσεις κι αποκλίσεις, αλλά άρχισε να γίνεται εκτός ελέγχου τους τελευταίους τρεις μήνες, διάστημα που σημαδεύτηκε από την απώλεια του πατέρα της.

Τι είπε στους αστυνομικούς

«Πλησίασε και χαστούκισε το παιδί χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Την κυνηγήσαμε μαζί με τον άντρα μου και όταν την πιάσαμε έκανε τη μουγκή. Δεν μιλούσε και δεν εξηγούσε τι είχε συμβεί. Καταγγείλαμε το συμβάν στη φύλαξη του εμπορικού καταστήματος, ωστόσο δεν το προχωρήσαμε», λέει μία από τις μητέρες στον Ελεύθερο Τύπο.

«Σας παρακαλώ, δεν έχω κάνει τίποτα. Αδικα κατηγορούμαι. Είχα πάει να ψωνίσω. Κάθισα να φάω και είδα ξαφνικά κάποιους να έρχονται πάνω μου. Με άρπαξαν. Με χτύπησαν. Μου φέρθηκαν απαίσια οι αστυνομικοί. Δείτε, μου προκάλεσαν μελανιές στα χέρια και στα πόδια. Πήγα στο νοσοκομείο. Εχω παιδιά και σύζυγο.

Λατρεύω τα παιδιά. Εχω παιδιά και τα αγαπώ. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν ενόχλησα ποτέ κανένα από τα παιδάκια», υποστήριξε η ίδια, αρνούμενη τις κατηγορίες και προσπαθώντας να κρύψει το πρόσωπό της πίσω από μια πετσέτα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει πειράξει ούτε μυρμήγκι».

«Πλησίασε και χαστούκισε το παιδί χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Στην αρχή προσέγγισε το παιδί φιλικά και το χαστούκισε. Την κυνήγησε η μητέρα μου. Την υπέδειξε στους σεκιούριτι, ωστόσο το αφήσαμε εκεί το θέμα τότε, θεωρήσαμε ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό», λέει στον «Ε.Τ.» μία από τις μητέρες που έκανε την καταγγελία. «Παρίστανε ότι δεν μπορεί να μιλήσει και έτρεξε.

Οταν έβλεπε μωρά μάλλον τα έκοβε με τα νύχια της, ακόμη και με διάφορα αντικείμενα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε να φανταστούμε για ποιον λόγο ακριβώς έκανε αυτά τα πράγματα στα παιδιά μας. Πρέπει να καταδικαστεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η μητέρα του βρέφους.

Ακόμη μία μητέρα υποστήριξε πως «μας πλησίασε ενώ κάναμε βόλτα με το μωρό μας. Αρχισε να χαϊδεύει το παιδί. Οταν έφυγε δεν είχα καταλάβει το παραμικρό μέχρι που άρχισε το παιδί μου να κλαίει. Αρχισα να το ψάχνω και διαπίστωσα πως είχε κάποιες μικρές χαρακιές στα πόδια. Στην αρχή δεν κατάλαβα τι ακριβώς είχε συμβεί.

Μετά είδα τα δημοσιεύματα και κατήγγειλα κι εγώ με τη σειρά μου το περιστατικό, καθώς κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σοβαρό». Η συγκεκριμένη μητέρα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που την αναγνώρισαν στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Δημητρίου και κατέθεσαν τα όσα ακριβώς έγιναν.

Η 55χρονη, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, κατηγορείται για απρόκλητες σωματικές βλάβες και αντίσταση κατά της αρχής σε βαθμό πλημμελήματος.