Στο Ιόνιο η κακοκαιρία «Ιανός» - Πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας (Live&Photos)

368

Στο Ιόνιο έφτασε η κακοκαιρία «Ιανός» ενισχυμένη με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).

Ο «Ιανός» έφτασε στη Ζακύνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και την Ηλεία.

Στη Ζάκυνθο το σκηνικό θυμίζει βαρύ χειμώνα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Ζακύνθου, ο Λαγανάς, θυμίζει έρημη πόλη. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν και να μην υποστούν σημαντικές ζημιές στις περιουσίες τους.

IMG_8644

Η κεντρική παραλία έχει αδειάσει, ενώ έχουν μαζευτεί όλες οι ξαπλώστρες και τα τραπέζια. Τα κύματα ήδη ξεπερνούν το ενάμιση μέτρο.

IMG_8658

Το νησί έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μαζί με την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός».

IMG_8655

Τα σχολεία αύριο, Παρασκευή, θα είναι κλειστά ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

IMG_8646

Κλειστή η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

IMG_8664

Δείτε live πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Κλειστά τα σχολεία αύριο σε όλη την Δυτική Ελλάδα

Με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όλα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά, αύριο, Παρασκευή, λόγω της επέλασης του «Ιανού». 

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση  διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατόν, να μετακινηθούν σε οικίες και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια.

«Ας είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. Καμία δουλειά και κανένα υλικό αγαθό δεν αξίζουν, όσο η ανθρώπινη υγεία και ζωή. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να υπακούσουμε στα μέτρα και στους κανόνες.

Ιδιαίτερα όμως, όλοι ας έχουμε στο νου μας και τον διπλανό μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Κανένα καιρικό φαινόμενο δεν τρομάζει, όσο η άγνοια και η έλλειψη ετοιμότητας», αναφέρει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ο Νεκτάριος Φαρμάκης.