Στο κενό η προσπάθεια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ

163
«Όχι» από ΚΙΝΑΛ στο κάλεσμα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σαφές ότι στην απελπισμένη του προσπάθεια να διασωθεί επιδιώκει να διεκδικήσει πλήρως το χώρο της κεντροαριστεράς, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να καταλάβει το χώρο που κάποτε είχε το ΠΑΣΟΚ.

Η επιδίωξη αυτή έχει πολλάκις αποτυπωθεί στη ρητορική του πρωθυπουργού αλλά και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για έναν «προοδευτικό πόλο», στη διαρκή πολεμική έγκληση προς το ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει τη συμπόρευση με τη ΝΔ, στη διεκδίκηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η στρατηγική αυτή του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνεται εδώ και καιρό. Ούτως ή άλλως η εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2012 στηριζόταν στο να εκμεταλλευτεί την αποδιάρθρωση των σχέσεων εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ κυρίως και την προσέλκυση μεγάλου μέρους της κοινωνικής βάσης του, ιδίως των λαϊκών στρωμάτων.

Καθόλου τυχαία εξαρχής είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσει στελέχη του χώρου του ΠΑΣΟΚ, δίνοντάς τους μάλιστα και θέσεις στα ψηφοδέλτιά του (Μπόλαρης, Τζάκρη, Κουρουμπλής κ.ά.), υψηλόβαθμες θέσεις (Λ. Κατσέλη) αλλά και ακόμη και καθοδηγητικές ευθύνες (Αντώνης Κωτσακάς).

Όμως, στην πρώτη περίοδο υποτίθεται πώς το σχέδιο ήταν η «ριζοσπαστική αριστερά» να ξεδιπλώσει ένα «ηγεμονικό σχέδιο» και να καταλάβει μεν το χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ αλλά με το δικό της υποτίθεται πολιτικό πρόγραμμα.

Σύντομα όμως αυτό άλλαξε, ιδίως μετά την συνθηκολόγηση του 2015 και την πλήρη αποδοχή της λογικής των μνημονίων.

Σήμερα, για να πετύχει τον στόχο, να ξανακερδίσει δηλαδή και ψηφοφόρους από τον ιστορικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια θα πρέπει και να πάλι να αποτυπώνεται σε παραδείγματα «μετακινήσεων».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ κολλημένο στη δεύτερη θέση και με τη διαφορά από τη ΝΔ να κινείται σε διψήφια επίπεδα η ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να μην είναι άλλη από το Κίνημα Αλλαγής.

Αντιλαμβανόμενος ότι δύσκολα θα αντιστρέψει το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει όλα του τα όπλα στον πόλεμο με τη Χαριλάου Τρικούπη. Στην ουσία, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να είναι καθαρά δεύτερος, με απόσταση ασφαλείας από τον τρίτο και κυρίως επιθυμεί να εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής σε μονοψήφια ποσοστά. Ώστε την επόμενη μέρα να είναι ο ισχυρός παίχτης στον ευρύτερο χώρο και να ελπίζει σε προστασία και προοπτική επιστροφής.

Για αυτό και έσπευσε να τηλεφωνήσει και να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του όποιους είχαν διαφωνήσει πρόσφατα με τη Φώφη Γεννηματά. Η τύχη κλήρωσε για τον Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής! Μαζί του θα ορκιστεί και ο Άγγελος Τόλκας.

Στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως τόσο ο Θάνος Μωραΐτης όσο και Άγγελος Τόλκας ζήτησαν συγκεκριμένες θέσεις για να παραμείνουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. «Ο κ. Τόλκας ζήτησε πέρυσι να γίνει Γραμματέας του κόμματος μετά το Συνέδριο 2018 και απερρίφθη.

Του έγινε η πρόταση για τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια ζήτησε να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας και επίσης απερρίφθη» δήλωσε ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Από την άλλη ο Θάνος Μωραΐτης θέλησε να γίνει μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας αλλά τελικά το αίτημα του απερρίφθη και από εκείνη την στιγμή απείχε επιδεικτικά και γι’ αυτό απομακρύνθηκε από τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας.

Στην συνέχεια του προτάθηκε να μπει στο ψηφοδέλτιό του ΚΙΝ.ΑΛ  και το αποδέχθηκε αλλά στην συνέχεια άλλαξε άποψη μεταπηδώντας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό βέβαια που ίσως δεν υπολογίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι πολιτικοί συμβολισμοί λειτουργούν όταν λειτουργούν και συγκροτημένες πολιτικές εκπροσωπήσεις.

Σε ένα κοινωνικό και πολιτικό τοπίο όπου οι πολιτικές ταυτότητες είναι εν μέρει ρευστοποιημένες, όπου ιδεολογική αναφορά δεν σημαίνει και κομματική αναγνώριση και όπου μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος κυρίως εμπνέεται από μια δυσπιστία απέναντι στα κόμματα και το πολιτικό σύστημα, δεν είναι καθόλου δεδομένος ο πραγματικός αντίκτυπος τέτοιων μεταπηδήσεων.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα. Για το αν πρόκειται για μία κίνηση τακτικής με ορίζοντα τις εκλογές ή αν στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας στρώνει το χαλί για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Οι πληροφορίες για την μετεξέλιξη της ρητορικής για προοδευτικό πόλο σε νέο κόμμα αυξήθηκαν μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και τον συνδυασμό που θα βγάλουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις τοπικές- περιφερειακές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης με την οποία θα επιδιώξει να αντικαταστήσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό.