Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο: Με πτώση κοντά στο 2% άνοιξε η Αθήνα

17
Καταρρέει το Χρηματιστήριο

Ισορρόπησε η Αθήνα στις 618 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,82% %, ύστερα από τις πρωινές ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με φόντο την αναταραχή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Η ελληνική αγορά η οποία έχει χάσει σε επίπεδο Γενικού Δείκτη 41% από τις αρχές Μαΐου βρίσκεται ήδη χαμηλά και η διεθνής διόρθωση την βρίσκει σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Εξ' αυτού του λόγου εμφανίζεται και μια «ψύχραιμη» εικόνα παρά τα ξεπουλήματα μετοχών της τελευταίας περιόδου.

Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι, θα εξαναγκαστεί να βγεί σε αγορές οι οποίες θα τιμολογήσουν με νέα δεοδομένα τον κίνδυνο μιας υπερχρεωμένης οικονομίας.

Βεβαίως και υπάρχει το κεφαλαιακό απόθεμα των 24 δισ. ευρώ, αλλά αυτό ίσως να μην είναι αρκετό σε μια οικονομία η οποία δεν αναπτύσσεται με ρυθμούς 4%, αλλά με το μισό ρυθμό και αφού έχει φορολογηθεί υπέρμετρα ο μισός πληθυσμός.

Παρεπόμενο της αδυναμίας να βγούμε στις αγορές είναι η δυσκολία να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες για τις οποίες οι αμφιβολίες που δημοσιοποιούνται είναι ως ένα βαθμό υπερβολικές. Οι ξένοι επενδυτές θέλουν μια διαβεβαίωση ότι, η τράπεζα δεν επείγεται μέχρι τα τέλη του χρόνου να αντλήσει 500 εκατ.,ευρώ.

Οι πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία ή η κρίση στην Ιταλία έχουν επίδραση στην Ελλάδα, αλλά δεν θα υπήρχαν σε τέτοιο βαθμό εφόσον η οικονομία είχε χρηματοδότηση.