Στο σκαμνί η Μαφία του Τζόγου - Φοροδιαφυγή μαμούθ από Στοιχηματικές Εταιρείες

224

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΦΩΤΙΑ για τις διαδρομές μαύρου χρήματος μεγάλων στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε καθεστώς ημιπαρανομίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει η δικογραφία που έχουν στοιχηματίσει οι εισαγγελείς που είναι αρμόδιοι για την πάταξη της διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου επιβεβαίωσε τη δικαστική έρευνα, η οποία όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη γι΄ αυτό στην παρούσα φάση δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν στοιχεία της δικογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews», η φοροδιαφυγή – μαμούθ αφορά στοιχηματικές εταιρείες που παρουσιάζουν ετήσιο τζίρο δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το δημόσιο εισπράττει ψίχουλα γιατί μέσα από ένα σύστημα τριγωνικών τιμολογήσεων και εικονικών συμβάσεων με εταιρείες που έχουν στήσει στην Κύπρο, την Μάλτα και το Λουξεμβούργο, εξαφανίζουν τα κέρδη.

Η δικαστική έρευνα είχε αρχίσει πριν από χρόνια όταν στη μία από τις στοιχηματικές εταιρείες εντοπίστηκε εκροή μεγάλων ποσών στην Κύπρο μέσω εικονικών συμβάσεων με εταιρεία που και αυτή ανήκει στην ιδιοκτησία του ίδιου επιχειρηματία.

Στη Δικαιοσύνη περιήλθαν στοιχεία και για την παράνομη δραστηριότητα άλλης στοιχηματικής εταιρείας όταν μετά από μια διαμάχη ένας μέτοχος της εταιρείας κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες φοροδιαφυγή – μαμούθ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες αυτές με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο λειτουργούν με καθεστώς ημιπαρανομίας και με προσωρινές άδειες.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει διαγωνισμό και διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να επικρατήσει καθεστώς νομιμότητας στο διαδικτυακό στοίχημα και να εισπράττει το δημόσιο τους φόρους που του αναλογούν.

Μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, η ασυδοσία στην αγορά στοιχήματος θα συνεχίζεται και το δημόσιο θα εξακολουθεί να χάνει φόρους.

Βέβαια οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν εξονυχιστικά όλες τις συναλλαγές των στοιχηματικών εταιρειών προκειμένου να εντοπίσουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της ζημιάς που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο.

Είναι σίγουρο ότι σε αυτές  τι εταιρείες θα καταλογιστούν πρόστιμα – μαμούθ τα οποία βέβαια είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες συγκεκριμένων στοιχηματικών εταιρειών είναι υπόλογοι για φοροδιαφυγή αλλά και ποινικά αδικήματα τα οποία σύμφωνα με δικαστικές πηγές διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Πηγή: Εφημερίδα Κontranews